RECEPT: Lažna paradižnikova omaka iz rdeče pese

Paradižnik je razhudnik in tudi pogost alergen, zato preverite recept za tole lažno paradižnikovo omako iz rdeče pese, ki jo priporoča avtor uspešnice Paleorecept - Robb Wolf.
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V odličnem priročniku Navezani na hrano Robba Wolf, v katerem avtor razlaga, kako razvezati apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav, smo si izposodili odličen recept za "lažno" paradižnikovo omako.

Tale slastna omaka je namreč brez enega samega koščka paradižnika!

Kar pride prav še posebej tistim, ki ste se odločili iz svojega jedilnika izločiti vse razhudnike ali vam paradižnik kot zelo pogost alergen povzroča težave.

 

Za 5 do 6 lončkov lažne paradižnikove omake potrebujete:

  • 1 veliko peso
  • 1 srednje veliko masleno bučo
  • 1 velik por
  • 2 lončka jušne osnove
  • 1/2 lončka olivnega olja
  • 1/4 lončka jabolčnega kisa
  • 1 jedilno žlico dišečega kisa
  • 2 jedilni žlici sveže bazilike
  • 1 čajno žličko morske soli
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • 1 čajno žličko posušenega origana
  • 1/2 čajne žličke posušenega rožmarina
  • 1/2 čajne žličke posušenega žajblja in
  • 1/4 čajne žličke posušenega timijana

 

Priprava lažne paradižnikove omake:

1) Najprej peso olupite in razrežite na približno 2,5-centimetrske kvadratke, masleno bušo pa olupite, otrebite in razrežite na podobne koščke kot peso. Medtem segrejto pečico na 200 stopinj Celzija.

2) Zmešajte kose pese in buče s 1/4 lončka olivnega olja in vse skupaj razstrite po ploskem pekaču. Peco in bučo pražite v pečici 10 do 15 minut, dokler se ne zmehčata, pri čemer koščke vsaj enkrat obrnite.

3) Medtem ko se pesa in buča pečeta, segrejto veliko litoželezno posodo na srednje močnem ognju in dodajte preostalo četrtino lončka olivnega olja. Dodajte še por in dušite tako dolgo, dokler por ne začne rahlo rjaveti. Posodo odložite iz ognja.

4) Ko sta pesa in buča pečeni, vzemite pekač iz pečice in ju stresite v lonec s porom ter dodajte še vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešajte in podušite še za minutko ali dve.

5) Mešanico za lažno paradižnikovo omako prestavite v drugo skledo, kjer boste lahko mešali s paličnim mešalnikom in iz nje naredite pire. Nato pire prestavite nazaj v litoželezno ponev in pustite, da se pri majhnem ognju "cmari" še kakšnih 10 do 15 minut. Omako razredčite z jušno osnovo in po potrebi tudi z vodo, če je pregosta.

6) Ko se omaka povsem ohladi, jo prestavite v čiste lončke, ki jih tesno zaprite in imejte shranjene v hladilniku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

TELOVADBA: Vaje za sprostitev limfe in meč (tudi krčne žile)

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk a...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

MojaLeta darilo – kdo se bo razveselil darila?

Med prijavljenimi v mesecu maju smo izžrebali pet nagra...

Gibanje je pomemben del kakovostnega bivanja starejših

V začetku maja je Fakulteta za šport v sodelovanju z Ek...

5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Se vam okoli trebuha nabira maščoba, ki se jo nikakor n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.