Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sladica. Le kdo ne mara kremšnite? Kremšnita je kultna sladica, najbolj poznana je seveda blejska kremšnita, ki jo pripravljajo po strogo varovanem receptu.
Kremšnite v kozarcu (Foto: Meri Radej/Karmen Valant)
Kremšnite v kozarcu (Foto: Meri Radej/Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vendar za pripravo kremnih rezin vendarle potrebujemo več časa, medtem ko je kremšnita v lončku preprosta za pripravo. Bolj izkušene pekarice običajno listnato testo za kremšnite v kozarcu pripravijo same, lahko pa uporabimo že pripravljeno.

Kremšnita v kozarcu
Kremšnito v kozarcu lahko pripravimo po res hitrem postopku, tako da uporabimo že pripravljeno listnato testo in že pripravljeno mešanico za vaniljevo kremo. Priprave pa se lahko lotimo po malo daljšem postopku in sami spečemo listnato testo in pripravimo domačo vaniljevo kremo.

Če se boste odločili za daljši postopek, bom v nadaljevanju napisala recept za listnato testo in za vaniljevo kremo. Če pa se boste lotili hitrega postopka, pa samo sledite navodilom. Kremšnite v kozarčku postrežemo kot sladico pri kosilu, pri nas je običajno na jedilniku takrat, ko postrežem kakšno jed na žlico. 

Recept za listnato testo za kremšnite v kozarcu
25 dag moke
25 dag hladnega masla
1/4 žličke soli
1 žlička limoninega soka
125 ml hladne vode

Recept za listnato testo po korakih:

Moko presejemo in naredimo v sredini jamico. V jamico damo sol, limoni  sok in 5 dag hladnega masla, ki ga razrežemo na koščke.
Moko in maslo s prsti tremo, da dobimo mešanico, podobno debelim drobtinam. Po potrebi dodamo malo vode. Testo s pomočjo noža za testo režemo in obračamo toliko časa, da dobimo srednje trd testen cmok.

Testo zavijemo v folijo in ga za 15 minut postavimo v hladilnik. Preostalo maslo rahlo potresemo z moko, ga malo potolčemo in razvaljamo v kvadrat s stranico 15 cm.

PREBERITE TUDI: Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Ohlajeno testo razvaljamo v kvadrat s stranico 30 cm, tako da je v sredini nekoliko debelejše. Masleni kvadrat položimo na sredino razvaljanega testa in pokrijemo s testom, robove tesno stisnemo skupaj.

Tako sestavljeno testo potresemo z moko, ga dvakrat razvaljamo in zapognemo, zavijemo v folijo in damo na hladno za 15 minut.
Ohlajeno testo razvaljamo na približno 1 cm debeline in preložimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Testo pred peko večkrat prebodemo.

Listnato testo pečemo pri 200 stopinjah C toliko časa, da se obarva rahlo rjavo. Iz testa lahko izrežemo tudi poljubne vzorčke, srčke ali lunice, ter jih prav tako spečemo in uporabimo za dekoracijo sladice.

Recept za vaniljevo kremo s pudingom
1 vaniljev puding
1 rumenjak
3 dl mleka
12 dag sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
1 žlička ruma
10 dag masla

Recept za vaniljevo kremo po korakih:

V malo mleka zamešamo puding in rumenjak. Preostalo mleko zavremo, dodamo sladkor in zavitek vaniljevega sladkorja. Med mešanjem prilivamo razmešani puding.

Ko mešanica zavre, je puding že zgoščen, zato posodo odstavimo z ognja. Posodo postavimo v hladno vodo, da se na vrhu naredi mrenica.

V ohlajeno kremo prilijemo rum in penasto umešamo maslo. Vaniljevo kremo za nekaj časa postavimo v hladilnik. 

PREBERITE TUDI: Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Kako sestavimo kremšnito v kozarcu?

Pripravimo visoke dekorativne kozarce in na dno nadrobimo pečeno listnato testo. 

Čez nadrobljeno listnato testo nabrizgamo ali z žlico naložimo ohlajeno vaniljevo kremo. 

Stepemo sladko smetano in jo nabrizgamo čez vaniljevo kremo.

Kremšnite v kozarčku okrasimo s pečenimi liki iz listnatega testa.

Preden kremšnite v kozarcu postrežemo, jih za dve uri postavimo v hladilnik.

PREBERITE TUDI: Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept Kremšnite v kozarcu Sladica
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.