Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica razkriva recept...
Ameriški krofki (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Ameriški krofki (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 24 krofkov:

24 dkg moke
14 dkg sladkorja
1 vanilijev sladkor
1pecilni prašek
sol po okusu
5 dkg masla (stopljenega)
2 jajci
1 dcl mleka
1 dcl navadnega jogurta(ali pol dcl tekočega jogurta in pol dcl kisle smetane.

Izdelava:
Jajca, jogurt (ali jogurt s kislo smetano) in maslo dobro zmešamo z mešalnikom. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor ter zopet temeljito premešamo. K temu dodamo moko pomešano s pecilnim praškom in soljo ter samo še na hitro in rahlo premešamo. Pekač za donutse temeljito premažemo z maslom (oljem ali sprejem), tam kjer ne bo namaščen, se vam bo testo prijelo. Maso z dresirno vrečko razporedimo po pekaču, a le do polovice, saj krofki med peko narastejo in če je mase preveč, niso lepih oblik. Pečemo v že segreti pečici (brez ventilatorja) na 170 stopinjah do zlatorumene barve 10 do 12 minut (odvisno od vaše pečice). Ne smete jih prepeči, ker bodo potem trdi.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Dekoriramo ohlajene, po želji jih pomočimo v stopljeno raznobarvno čokolado in okrasimo s kokosom, nasekljanimi oreščki, z barvnim sladkorjem, perlicami, mrvicami, različnimi posipi, ali jih samo povaljamo v kristalnem sladkorju, kateremu smo dodali mleti cimet, ali v netopljivem sladkorju v prahu...

NAMIG

Recept za beli led (ki mu rečemo tudi bela glazura, limonina glazura, beljakova glazura, icing krema): 1 beljak, 20 dkg fino mletega sladkorja v prahu, 1 do 2 čajni žlički sveže iztisnjenega limoninega soka.

Beljak ROČNO stepamo z metlico ali vilicami, sladkor pa dodajamo postopoma in na koncu še limonin sok.

Glazuro po želji obogatimo tudi z dodanimi živilskimi barvami (tekoče barve, prah, ali pasta).

Pregosto glazuro razredčimo s kakšno kapljo hladne vode, soka limone, ali z ustrezno dodatno količino beljaka.

Recept za 12 donutsov brez glutena:
2 jajci
8 dkg rjavega sladkorja
ščep soli
1 dcl mleka
5 dkg masla (stopljenega)
15 dkg moke brez glutena
1/2 pecilnega praška
2 dkg kakava v prahu
1 banana

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Izdelava:
Stepemo jajca s sladkorjem, dodamo ščepec soli. Stepamo, da dobimo puhasto zmes. Dodamo mleko in stopljeno maslo, ponovno premešamo. Nastali masi dodamo presejano mešanico moke, pecilnega praška in kakava v prahu, vse to ročno premešamo s šibo.
Na koncu vmešamo še fino pretlačeno banano. Nadaljni postopek je enak kot pri zgornjem receptu.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

ameriški krofi Recepti Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.