Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi se vrnila v preteklost, ko sem opazovala svojo babico, kako z ljubeznijo in dlanmi, z od dela žuljavih rok, mesi, valja, zvija zvitke, narejene s svinjsko mastjo in polni z domačim džemom. Tej kifeljčki bodo poželi vse komplimente in še večkrat jih boste delali. Navdušeni bodo mali in veliki.
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priporočam ta recept, shranite ga. Testo je krasno za obdelavo. Prhki so. Poizkusite.

Sestavine za testo:
1/2 kg gladke moke
dober ščep soli
10 dkg domače svinjske masti
15 dkg masla (sobne temperature)
2 rumenjaka
2 vanilijeva sladkorja
nastrgana limonina lupinica
2,5 dkg svežega kvasa
1 dcl mlačne vode
3 žlice sladkorja

Sestavine za nadev:
domači džem (okus po želji) - zamenjate ga lahko z bolj gosto marmelado ali mleti orehi, lešniki, mandeljni, ki jih dodate (2 žlici)  v 10 dkg marmelade (tako jo zgostite in s tem preprečite, da bi marmelada med peko uhajala).

Sestavine za povaljanje:
Sladkor v prahu, z dodanim vanilijevim sladkorjem

Izdelava:
V mlačni vodi najprej raztopimo kvas, žlico sladkorja in žlico moke ter pustimo 5 do10 minut. V skledo presejemo moko, dodamo vse sestavine in pripravljen kvasec ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. Testa ne vzhajamo. Testo razdelimo na 6 enako težkih delov (6× 16 dkg) in vsakega oblikujemo v gladko kroglo. Vsako kroglico razvaljamo na dobro pomokani površini, v krog premera 25 do 26 cm in ga razrežemo na 8 enakih trikotnikov, na vsak del damo žličko džema, zvijamo tako, da najprej zapognemo testo z obeh strani na marmelado in ga malo zatisnemo, da nadev ne izteče (glej sliko), šele nato zvijemo kot rolado, da nastane kifeljček. Razporedimo jih na peki papir v pekaču (peki zato, da ne boste preveč imeli dela s čiščenjem pekača). Pečemo v predhodno ogreti pečici, pri 180 stopinjah (brez ventilacije), 15 minut. Kifeljčke še vroče povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vanili sladkorja. Dobili boste 48 kifeljčkov (2 pekača).

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Recepti iz Jožičine kuhinje Jožica Ostrožnik
Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.