TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske. Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv)
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv)
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv) Ohlajene čokoladne cantuccine iz Toskane shranite v posodo za piškote. (Foto: Arhiv) Za pripravo lussekatter iz Švedske oziroma Lucijinih muck boste porabili le uro in pol, če odštejemo uro in pol, ko počivajo v hladilniku. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaj če bi letos svojo družino in goste presenetili z evropskimi božičnimi kulinaričnimi uspešnicami?

Za vas smo izbrskali božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske.

Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!

Angleški ingverjevi srčki

Potrebujete: 100 gramov masla, 150 gramov sladkorja, 1 jajce, 1 ščepec soli, 3 žličke svežega mletega ingverja, 1 žličko naribane limonine lupine, 300 gramov moke, 1 žličko pecilnega praška, 2 do 3 žlice mleka, 100 gramov temnega čokoladnega preliva (po želji) in 50 g kandiranega ingverja, oreščkov ali drugih okraskov.

Priprava:

1) Raztopljeno maslo penasto stepite s sladkorjem in jajcem, nato pa vmešajte še sol, mlet ingver in limonino lupino. Mešanici dodajte presejano moko s pecilnim praškom in zgnetite gladko testo. Po potrebi prilijte malo mleka.

2) Testo oblikujte v kepo in ga zavitega v prozorno folijo dajte za eno uro na hladno. Medtem pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180), dva pekača pa obložite s papirjem za peko.

3) Hladno testo razdelite na dvoje, nato pa vsako polovico razvaljajte med dvema plastema folije na tri milimetre debelo plast, iz katere s pomočjo različno velikih modelčkov za piškote v obliki srčka izrežite srčke. Srčke položite na pekač (približno centimeter vstran drug od drugega), nato pa jih 8 do 10 minut pecite, da nežno porjavijo.

4) Ko so pečeni, jih s papirjem vred dvignite iz pekača in jih pustite, da se ohladijo. Medtem grobo sesekljajte čokoladni obliv in ga raztopite v vodni kopeli ter z njim prelijte ohlajene srčke (po celem srčku ali le polovici, preliv pa lahko tudi povsem izpustite), ki jih nato obložite s kandiranimi ingverjevimi trakovi, oreščki ali drugimi okusnimi okraski.

PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice

Čokoladni cantuccini iz Toskane

Potrebujete: 125 gramov temnega čokoladnega obliva, 30 gramov masla, 1 žlico kakava, 200 gramov olupljenih mandljev, 2 jajci, 3 rumenjake, 200 gramov sladkorja, 400 gramov moke, 1 vrečko pecilnega praška, 1 ščepec soli in 1 jajce za mazanje.

Priprava:

1) Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160). Mandlje stresite na pekač in jih pecite približno deset minut, nato jih ohlajene grobo nasekljajte.

2) Nalomite čokoladni obliv in ga skupaj z maslom raztopite v vodni kopeli.

3) Nato penasto stepite jajci, rumenjake in sladkor ter vmešajte še moko s pecilnim praškom, kakav in sol, na koncu pa še nekoliko ohlajen čokoladni obliv z maslom in nasekljane mandlje. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enakomerno testo.

4) Pekač obložite s papirjem za peko, nato pa testo oblikujte v tri valje, dolge približno dva in široke pet centimetrov. Valje pomažite z raztepenim jajcem in jih pecite približno 20 minut.

5) Ko so pečeni, počakajte približno deset minut, da se ohladijo, nato jih z ostrim nožem diagonalno razrežite na centimeter široke rezine. Te razporedite nazaj na pekač in jih pri 150 stopinjah Celzija (ventilatorsko na 130) pecite še 10 do 15 minut. Ohlajene shranite v posodo za piškote.

 PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Makovi piškoti s kavno čokolado

Lussekatter iz Švedske oziroma Lucijine mucke

Potrebujete: 200 gramov masla, 500 mililitrov in eno žlico mleka, 1 kocko kvasa (42 gramov), 1 jajce, ½ žličke žafranovih nitk ali noževo konico mletega žafrana, 200 gramov sladkorja, 1 vrečko vanilijinega sladkorja, ½ žličke soli, 1 kilogram moke, 50 gramov sesekljanih mandljev, 1 rumenjak in rozine za okras.

Priprava:

1) Najprej z malo sladkorja zdrobite žafranove nitke, ki jih zdrobljene zmešajte s preostalim sladkorjem, vanilijinim sladkorjem in soljo.

2) Nato stopite maslo in ga pustite, da se nekoliko ohladi, medtem pa rahlo segrejte 500 mililitrov mleka in v njem raztopite kvas.

3) Kvasnemu nastavku najprej primešajte jajce in raztopljeno maslo, nato pa še žafranovo mešanico s sladkorjem in soljo. Moko presejite na kvasni nastavek in testo premešajte. Dodajte še sesekljane mandlje in testo stepajte tako dolgo, da postane gladko in voljno. Nato testo pokrijte in ga postavite na toplo, kjer naj vzhaja približno eno uro.

4) Po eni uri dva pekača obložite s papirjem za peko, testo še enkrat pregnetite in ga razdelite na 30 približno enakih kosov. Iz vsakega kosa oblikujte 16 do 20 centimetrov dolg svaljek, ki ga z obeh koncev zvijte proti sredini, tako da nastaneta dva krogca oziroma »mačji očesi«.

5) Oblikovane kose položite na pekač in jih pustite še približno 20 do 30 minut vzhajati. Medtem pečico segrejte na 250 stopinj Celzija (ventilatorsko na 230), stepite rumenjak skupaj z eno žlico mleka in z njim pomažite krogce, v sredino vsakega pa položite še eno rozino.

6) Pecivo pecite na sredini pečice približno 12 do 15 minut in Lucijine mucke so pripravljene.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.