Kaj če bi letos svojo družino in goste presenetili z evropskimi božičnimi kulinaričnimi uspešnicami?
Za vas smo izbrskali božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske.
Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!
Angleški ingverjevi srčki
Potrebujete: 100 gramov masla, 150 gramov sladkorja, 1 jajce, 1 ščepec soli, 3 žličke svežega mletega ingverja, 1 žličko naribane limonine lupine, 300 gramov moke, 1 žličko pecilnega praška, 2 do 3 žlice mleka, 100 gramov temnega čokoladnega preliva (po želji) in 50 g kandiranega ingverja, oreščkov ali drugih okraskov.
Priprava:
1) Raztopljeno maslo penasto stepite s sladkorjem in jajcem, nato pa vmešajte še sol, mlet ingver in limonino lupino. Mešanici dodajte presejano moko s pecilnim praškom in zgnetite gladko testo. Po potrebi prilijte malo mleka.
2) Testo oblikujte v kepo in ga zavitega v prozorno folijo dajte za eno uro na hladno. Medtem pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180), dva pekača pa obložite s papirjem za peko.
3) Hladno testo razdelite na dvoje, nato pa vsako polovico razvaljajte med dvema plastema folije na tri milimetre debelo plast, iz katere s pomočjo različno velikih modelčkov za piškote v obliki srčka izrežite srčke. Srčke položite na pekač (približno centimeter vstran drug od drugega), nato pa jih 8 do 10 minut pecite, da nežno porjavijo.
4) Ko so pečeni, jih s papirjem vred dvignite iz pekača in jih pustite, da se ohladijo. Medtem grobo sesekljajte čokoladni obliv in ga raztopite v vodni kopeli ter z njim prelijte ohlajene srčke (po celem srčku ali le polovici, preliv pa lahko tudi povsem izpustite), ki jih nato obložite s kandiranimi ingverjevimi trakovi, oreščki ali drugimi okusnimi okraski.
PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice
Čokoladni cantuccini iz Toskane
Potrebujete: 125 gramov temnega čokoladnega obliva, 30 gramov masla, 1 žlico kakava, 200 gramov olupljenih mandljev, 2 jajci, 3 rumenjake, 200 gramov sladkorja, 400 gramov moke, 1 vrečko pecilnega praška, 1 ščepec soli in 1 jajce za mazanje.
Priprava:
1) Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160). Mandlje stresite na pekač in jih pecite približno deset minut, nato jih ohlajene grobo nasekljajte.
2) Nalomite čokoladni obliv in ga skupaj z maslom raztopite v vodni kopeli.
3) Nato penasto stepite jajci, rumenjake in sladkor ter vmešajte še moko s pecilnim praškom, kakav in sol, na koncu pa še nekoliko ohlajen čokoladni obliv z maslom in nasekljane mandlje. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enakomerno testo.
4) Pekač obložite s papirjem za peko, nato pa testo oblikujte v tri valje, dolge približno dva in široke pet centimetrov. Valje pomažite z raztepenim jajcem in jih pecite približno 20 minut.
5) Ko so pečeni, počakajte približno deset minut, da se ohladijo, nato jih z ostrim nožem diagonalno razrežite na centimeter široke rezine. Te razporedite nazaj na pekač in jih pri 150 stopinjah Celzija (ventilatorsko na 130) pecite še 10 do 15 minut. Ohlajene shranite v posodo za piškote.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Makovi piškoti s kavno čokolado
Lussekatter iz Švedske oziroma Lucijine mucke
Potrebujete: 200 gramov masla, 500 mililitrov in eno žlico mleka, 1 kocko kvasa (42 gramov), 1 jajce, ½ žličke žafranovih nitk ali noževo konico mletega žafrana, 200 gramov sladkorja, 1 vrečko vanilijinega sladkorja, ½ žličke soli, 1 kilogram moke, 50 gramov sesekljanih mandljev, 1 rumenjak in rozine za okras.
Priprava:
1) Najprej z malo sladkorja zdrobite žafranove nitke, ki jih zdrobljene zmešajte s preostalim sladkorjem, vanilijinim sladkorjem in soljo.
2) Nato stopite maslo in ga pustite, da se nekoliko ohladi, medtem pa rahlo segrejte 500 mililitrov mleka in v njem raztopite kvas.
3) Kvasnemu nastavku najprej primešajte jajce in raztopljeno maslo, nato pa še žafranovo mešanico s sladkorjem in soljo. Moko presejite na kvasni nastavek in testo premešajte. Dodajte še sesekljane mandlje in testo stepajte tako dolgo, da postane gladko in voljno. Nato testo pokrijte in ga postavite na toplo, kjer naj vzhaja približno eno uro.
4) Po eni uri dva pekača obložite s papirjem za peko, testo še enkrat pregnetite in ga razdelite na 30 približno enakih kosov. Iz vsakega kosa oblikujte 16 do 20 centimetrov dolg svaljek, ki ga z obeh koncev zvijte proti sredini, tako da nastaneta dva krogca oziroma »mačji očesi«.
5) Oblikovane kose položite na pekač in jih pustite še približno 20 do 30 minut vzhajati. Medtem pečico segrejte na 250 stopinj Celzija (ventilatorsko na 230), stepite rumenjak skupaj z eno žlico mleka in z njim pomažite krogce, v sredino vsakega pa položite še eno rozino.
6) Pecivo pecite na sredini pečice približno 12 do 15 minut in Lucijine mucke so pripravljene.