TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske. Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv)
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv)
S čokoladnim oblivom lahko prelijete cele srčke, le po polovici ali ga povsem izpustite. (Foto: Arhiv) Ohlajene čokoladne cantuccine iz Toskane shranite v posodo za piškote. (Foto: Arhiv) Za pripravo lussekatter iz Švedske oziroma Lucijinih muck boste porabili le uro in pol, če odštejemo uro in pol, ko počivajo v hladilniku. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaj če bi letos svojo družino in goste presenetili z evropskimi božičnimi kulinaričnimi uspešnicami?

Za vas smo izbrskali božične recepte za tradicionalne angleške ingverjeve srčke, omamne čokoladne cantuccine iz Toskane in igrive lussekatter ali Lucijine mucke iz Švedske.

Uživajte v božičnem sladkanju po Evropsko!

 

Angleški ingverjevi srčki

Potrebujete: 100 gramov masla, 150 gramov sladkorja, 1 jajce, 1 ščepec soli, 3 žličke svežega mletega ingverja, 1 žličko naribane limonine lupine, 300 gramov moke, 1 žličko pecilnega praška, 2 do 3 žlice mleka, 100 gramov temnega čokoladnega preliva (po želji) in 50 g kandiranega ingverja, oreščkov ali drugih okraskov.

Priprava:

1) Raztopljeno maslo penasto stepite s sladkorjem in jajcem, nato pa vmešajte še sol, mlet ingver in limonino lupino. Mešanici dodajte presejano moko s pecilnim praškom in zgnetite gladko testo. Po potrebi prilijte malo mleka.

2) Testo oblikujte v kepo in ga zavitega v prozorno folijo dajte za eno uro na hladno. Medtem pečico segrejte na 200 stopinj Celzija (ventilatorsko na 180), dva pekača pa obložite s papirjem za peko.

3) Hladno testo razdelite na dvoje, nato pa vsako polovico razvaljajte med dvema plastema folije na tri milimetre debelo plast, iz katere s pomočjo različno velikih modelčkov za piškote v obliki srčka izrežite srčke. Srčke položite na pekač (približno centimeter vstran drug od drugega), nato pa jih 8 do 10 minut pecite, da nežno porjavijo.

4) Ko so pečeni, jih s papirjem vred dvignite iz pekača in jih pustite, da se ohladijo. Medtem grobo sesekljajte čokoladni obliv in ga raztopite v vodni kopeli ter z njim prelijte ohlajene srčke (po celem srčku ali le polovici, preliv pa lahko tudi povsem izpustite), ki jih nato obložite s kandiranimi ingverjevimi trakovi, oreščki ali drugimi okusnimi okraski.

 

Čokoladni cantuccini iz Toskane

Potrebujete: 125 gramov temnega čokoladnega obliva, 30 gramov masla, 1 žlico kakava, 200 gramov olupljenih mandljev, 2 jajci, 3 rumenjake, 200 gramov sladkorja, 400 gramov moke, 1 vrečko pecilnega praška, 1 ščepec soli in 1 jajce za mazanje.

Priprava:

1) Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija (ventilatorsko na 160). Mandlje stresite na pekač in jih pecite približno deset minut, nato jih ohlajene grobo nasekljajte.

2) Nalomite čokoladni obliv in ga skupaj z maslom raztopite v vodni kopeli.

3) Nato penasto stepite jajci, rumenjake in sladkor ter vmešajte še moko s pecilnim praškom, kakav in sol, na koncu pa še nekoliko ohlajen čokoladni obliv z maslom in nasekljane mandlje. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enakomerno testo.

4) Pekač obložite s papirjem za peko, nato pa testo oblikujte v tri valje, dolge približno dva in široke pet centimetrov. Valje pomažite z raztepenim jajcem in jih pecite približno 20 minut.

5) Ko so pečeni, počakajte približno deset minut, da se ohladijo, nato jih z ostrim nožem diagonalno razrežite na centimeter široke rezine. Te razporedite nazaj na pekač in jih pri 150 stopinjah Celzija (ventilatorsko na 130) pecite še 10 do 15 minut. Ohlajene shranite v posodo za piškote.

 

Lussekatter iz Švedske oziroma Lucijine mucke

Potrebujete: 200 gramov masla, 500 mililitrov in eno žlico mleka, 1 kocko kvasa (42 gramov), 1 jajce, ½ žličke žafranovih nitk ali noževo konico mletega žafrana, 200 gramov sladkorja, 1 vrečko vanilijinega sladkorja, ½ žličke soli, 1 kilogram moke, 50 gramov sesekljanih mandljev, 1 rumenjak in rozine za okras.

Priprava:

1) Najprej z malo sladkorja zdrobite žafranove nitke, ki jih zdrobljene zmešajte s preostalim sladkorjem, vanilijinim sladkorjem in soljo.

2) Nato stopite maslo in ga pustite, da se nekoliko ohladi, medtem pa rahlo segrejte 500 mililitrov mleka in v njem raztopite kvas.

3) Kvasnemu nastavku najprej primešajte jajce in raztopljeno maslo, nato pa še žafranovo mešanico s sladkorjem in soljo. Moko presejite na kvasni nastavek in testo premešajte. Dodajte še sesekljane mandlje in testo stepajte tako dolgo, da postane gladko in voljno. Nato testo pokrijte in ga postavite na toplo, kjer naj vzhaja približno eno uro.

4) Po eni uri dva pekača obložite s papirjem za peko, testo še enkrat pregnetite in ga razdelite na 30 približno enakih kosov. Iz vsakega kosa oblikujte 16 do 20 centimetrov dolg svaljek, ki ga z obeh koncev zvijte proti sredini, tako da nastaneta dva krogca oziroma »mačji očesi«.

5) Oblikovane kose položite na pekač in jih pustite še približno 20 do 30 minut vzhajati. Medtem pečico segrejte na 250 stopinj Celzija (ventilatorsko na 230), stepite rumenjak skupaj z eno žlico mleka in z njim pomažite krogce, v sredino vsakega pa položite še eno rozino.

6) Pecivo pecite na sredini pečice približno 12 do 15 minut in Lucijine mucke so pripravljene.

Morda te zanima tudi:

Kurkumo lahko vzgojite sami doma

Sveža kurkuma je pravo razkošje, saj je ne le zelo drag...

Kuhanje s starodavnimi žiti

V sodobnem času visoko procesiranih prehranskih izdelko...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Seks v zrelih letih: 9 zdravilnih položajev

Preverite devet splošnih zdravilnih položajev, ki jih s...

S pomočjo začimb do več optimizma

Ste vedeli, da rožmarin pomirja in krepi živce ter poma...

PRAKTIČNO: 7 pametnih naprav in aplikacij za starejše

Zbrali smo sedem inovativnih visokotehnoloških izdelkov...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Znižajte holesterol z začimbami in brez zdravil

Ste vedeli, da zaužitje le treh gramov praha gomolja ku...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.