Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno odžeja. Jožica razkriva recept zanj..
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 litrov sirupa boste potrebovali:

30 dkg sveže nabrane katerekoli mete
4 l vode (lahko še dodate 3dcl več)
4 kg sladkorja
14 dkg citronke
4 limone
6 litrskih steklenic z zamaški, ki jih za 10 minut položite na mrežo v pečici, na 110 stopinj (pečico prej ogrejte), da se uniči večina bakterij.

Ko boste nabirali meto, pazite, da ne boste imeli v njej "Ansambel Lojzeta Slaka" (da ne bo pomote, tu mislim na slak - plevel :) ).

Vodo zavrite, odstavite in vanjo stresite sladkor in citronko. Mešajte toliko časa, da se oboje povsem raztopi. Vrela sladkorna raztopina se mora malo ohladiti (zaradi eteričnih olj, ki so v meti). Med tem časom z ostrim nožem narežite meto (če je potrebno, jo prej operite). Prav tako narežite limone na rezine. Najprej dajte v toplo vodo narezano meto, po meti razporedite rezine limone. Pokrijte in pustite 24 ur, bolj na hladnem. Po pretečenih 24 urah najprej odstranite iz tekočine meto, ki jo lahko ožamete skozi gazo. Nato na čiste steklenice položite lijak in nanj gosto cedilo ter sirup nalijte vanje in pokrijte z zamaški.

Rok uporabe: če boste upoštevali navodila dosledno, bo sirup uporaben vsaj pol leta.

Predlog: Če vam je sirup presladek, lahko uporabite polovico manj sladkorja - v tem primeru morate sirup še segrevati na 80 stopinj in še vročega polniti.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.