Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno odžeja. Jožica razkriva recept zanj..
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Meta za odličen metin sirup. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 6 litrov sirupa boste potrebovali:

30 dkg sveže nabrane katerekoli mete
4 l vode (lahko še dodate 3dcl več)
4 kg sladkorja
14 dkg citronke
4 limone
6 litrskih steklenic z zamaški, ki jih za 10 minut položite na mrežo v pečici, na 110 stopinj (pečico prej ogrejte), da se uniči večina bakterij.

Ko boste nabirali meto, pazite, da ne boste imeli v njej "Ansambel Lojzeta Slaka" (da ne bo pomote, tu mislim na slak - plevel :) ).

Vodo zavrite, odstavite in vanjo stresite sladkor in citronko. Mešajte toliko časa, da se oboje povsem raztopi. Vrela sladkorna raztopina se mora malo ohladiti (zaradi eteričnih olj, ki so v meti). Med tem časom z ostrim nožem narežite meto (če je potrebno, jo prej operite). Prav tako narežite limone na rezine. Najprej dajte v toplo vodo narezano meto, po meti razporedite rezine limone. Pokrijte in pustite 24 ur, bolj na hladnem. Po pretečenih 24 urah najprej odstranite iz tekočine meto, ki jo lahko ožamete skozi gazo. Nato na čiste steklenice položite lijak in nanj gosto cedilo ter sirup nalijte vanje in pokrijte z zamaški.

Rok uporabe: če boste upoštevali navodila dosledno, bo sirup uporaben vsaj pol leta.

Predlog: Če vam je sirup presladek, lahko uporabite polovico manj sladkorja - v tem primeru morate sirup še segrevati na 80 stopinj in še vročega polniti.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.