Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hrano so jo gojili že Egipčani, Grki in Rimljani, poznali pa so tudi njeno zdravilnost. Por krepi imunski sistem in razstruplja organizem. Njegove zdravilne sestavine pripomorejo k obnovi celic.
Ste vedeli, da je por tudi naravni antibiotik? (Foto: Freepik.com)
Ste vedeli, da je por tudi naravni antibiotik? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Por je dvoletnica. Pri nas največkrat sejemo in sadimo dve vrsti pora. Poletna sorta ima okrogla, tanka stebla finega in nežnega okusa, podzemni del pa je mesnat in debel ter bele barve. Zimske sorte pa lahko na njivi prezimijo.

Por vsebuje okoli 85 odstotkov vode, okoli 15 odstotkov suhe snovi. Vsebuje ogljikove, hidrate sluzi, nekaj beljakovin in maščob. Od vitaminov ima največ vitamina C, vsebuje pa tudi vitamine B1, B2, vitamin E. vsebuje tudi eterična olja z žveplom, ta naj bi delovala antibiotično, torej je por tudi naravni antibiotik. Vsebuje folno kislino in minerale (kalij, kalcij, železo).

Z njim zdravimo in lajšamo bolezni, kot so: bolezni žolča in jeter, pomaga pri čirih in mozoljih, deluje ugodno na zdravljenje revmatizma, proti debelosti, zgagi, kroničnemu obolenju krvnih žil, dober je za uravnoteženost živčnega sistema, proti raku na jetrih, uporablja se ga proti bolečinam v sečnih organih, za mehčanje gnojnih čirov, proti revmatičnim oteklinam.

PREBERITE TUDI: BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Ker ima visok odstotek sluzi, se ga priporoča pri odstranjevanju izločkov iz dihal. Priporoča se ga pri obolenjih dihal, kot so bronhitis, prehladi, vnetja dihalnih poti ter astme. Priporoča se ga v pomladnih mesecih kot sredstvo za razstrupljanje organizma. Čisti telo in obnavlja črevesno floro. Pri zdravljenju se uporablja svež in kuhan por, porov čaj in sok. Zavedati pa se moramo tudi, da prevelike količine pora lahko škodujejo našemu organizmu. Tako kot pri vsaki hrani, je tudi tukaj potrebna zmernost.

Por lahko uporabljamo skozi vse leto, tudi pozimi, če ga ustrezno shranimo. Spravimo ga vkopanega na zakritem mestu v vrtu, na dvorišču ali tam, kjer ga gojimo. Dobro ga zagrnemo z zemljo, pokrijemo s slamo, smrekovimi vejami ali čim podobnim. Lahko ga shranjujemo v jami, pokritega z zemljo tako, da so zunaj le listi. Prav tako pa ga lahko shranimo tudi v kleti v zemlji ali v zmerno vlažnem pesku. V zaboj damo plast peska ali zemlje, nato por, spet pesek, por, pesek. Paziti moramo, da se rastline med sabo ne dotikajo.

PREBERITE TUDI: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

Zdravljenje s porom
Sirup proti kašlju: potrebujemo 500 g pora, 1 kg žajbljevega medu, 500 g mleka. Por očistimo, operemo, drobno sesekljamo, na hitro prekuhamo v mleku in ohladimo. V mešalniku ga dobro zmešamo, vanj vmešamo med in sirup zlijemo v kozarec za vlaganje. Jemljemo ga po žličkah nekajkrat dnevno.

Proti boleznim žolča in jeter: En dan v tednu jemo samo kuhan por.

Proti revmatizmu, debelosti, zgagi, kroničnemu obolenju krvnih žil: V prehrani večkrat uporabljamo por, bodisi v solati ali pa pripravljen kako drugače.

Proti bolečinam v sečnih organih: Pijemo čaj iz porovih semen.

Za mehčanje gnojnih čirov, proti revmatičnim oteklinam: Pripravimo si obloge iz pora, ki mu dodamo malo mleka.

Proti hemoroidom: Tri pesti na drobno narezanega pora in dve pesti moke pražimo, vse dokler ne nastane gosta kaša. Posodo odstavimo in počakamo, da se zmes ohladi. Del kaše nanesemo na laneno krpo in jo pustimo kot oblogo čez noč. Zdravljenje traja 10 dni.

 

Vira: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo (Bogomir Mihajlović),

Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb (Ivan Lesinger)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Želite znižati visok krvni tlak? Pijte te 3 čaje

Pitje teh zeliščnih čajev vam lahko pomaga znižati viso...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Probiotiki – le trend ali nujno potreben prehranski dodatek?

Zagotovo ste že slišali za izraze probiotiki, prebiotik...

Znani najboljši kruhi natečaja Naj Fala kruh 2023

Kruh je več kot le hrana. Vonj po sveže pečenem kruhu v...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.