Božanski zdravi krofi iz pečice

Moje zdravje > Prehrana | piše: Metka Troha | 25.2.2022
Pustni torek ne sme miniti brez vsaj enega slastnega krofa. Kaj pa če se strogo izogibamo nezdravi hrani, med katero sodi tudi ocvrta hrana? Izbrskali smo recept za zares zdrave krofe, s katerimi se boste lahko posladkali popolnoma brez slabe vesti in jih ponudili za zajtrk tudi vnukom.
Odlični krofi iz pečice (Foto: Freepik.com)
Odlični krofi iz pečice (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tudi domači krofi so polni maščob

Čeprav se nam samo ob pogledu na krofe pocedijo sline, hkrati vemo, da znajo biti krofi zelo nezdrava sladica.  Ocvrti krofi, kljub temu da jih po cvrtju odložimo na desko ali papirnate brisačke, ki naj bi posrkale maščobo, še vedno vsebujejo preveč maščob, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Med cvrenjem se površina krofa obarva zlatorjavo, izoblikuje se značilna hrustljavost in polno izražena aroma; pri tem krof vpije maščobo, ki se nahaja predvsem v njegovem zunanjem sloju. S tem se poveča količina skupnih maščob, predvsem nasičenih in trans-maščobnih kislin, ter energijska vrednost krofa. Pri cvrenju nastanejo tudi novi razgradnji produkti, ki jih krof vpije skupaj z maščobo,«pravijo strokovnjaki za zdravje.

 

Prekomerno uživanje živil z velikim deležem sladkorjev in maščob (maščobe, ki vsebujejo pretežno nasičene in trans-maščobne kisline), kamor spada tudi krof, neugodno za zdravje oz. celo škodljivo. Prekomerno uživanje nasičenih maščob in trans-maščobnih kislin je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku kronično nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, debelosti, zvišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, in nekaterih vrst raka).

Ne samo da krofi vsebujejo nezdrave maščobe v veliki količini, povprečen krof z marmelado ima okoli 350 kalorij, zato je treba biti zmeren pri uživanju oziroma izbrati kakšno bolj zdravo različico. 

 

Krofi, ki se vam jim ne bo treba odreči

Da pa se vam krofov ob letošnjem pustu ne bo treba otepati, smo za vas izbrskali recept za 100-odstotno zdrave krofe, ki jih boste lahko ponudili tudi vnukom.

 

Sestavine, ki jih potebujete za pekač z 12 krofi

20 dag pirine moke (lahko jo kombinirate z drugimi zdravimi mokami za pečenje)

5 dag mletih mandljev

5 dag mletega kokosovega sladkorja (lahko ga zamenjate z javorjevim sirupom)

1 jajce

1,5 dl rastlinskega napitka (ali mleka, če ga prenašate)

3 dag kokosovega olja

1/2 vrečke suhega kvasa

1 žlico kokosovega olja oz. maščobe za pekač

2 žlici marmelade brez dodanega sladkorja

1/2 ekološke limone

2 žlici ekološkega vanilijevega sladkorja za posipanje

 

Priprava in peka v pečici

1) Najprej pomešajte moko in kvas, ki jima dodajte kokosov sladkor, jajce in mlačno mleko. Testo mesite približno pet minut, nato dodamo še stopljeno kokosovo olje, nastrgano limonino lupino in mlete mandlje (Ste vedeli, da lahko iz mandljev pripravite tudi mandotelo?!). Testo pokrito vzhajajte na toplem približno 20 minut.

2) Medtem s kokosovo maščobo dobro premažite pekač za krofe. Vdolbine pekača napolnite s testom samo do polovice in testo z mokro žličko lepo poravnajte. Pekač pokrijte in pustite, da testo še enkrat vzhaja približno 15 minut.

3) Po drugem vzhajanju dajte krofe v ogreto pečico, kjer jih pecite na srednji temperaturi od 20 do 25 minut, da lepo porumenijo.

4) Pečene krofe takoj vzemite iz pekača, v luknjo na sredini dodajte žlico marmelade in še vroče potresite s sladkorjem v prahu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

Oves - kraljevska in univerzalna žitarica

Oves lahko v kuhinji uporabite na številne načine, ne l...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Želite znižati visok krvni tlak? Pijte te 3 čaje

Pitje teh zeliščnih čajev vam lahko pomaga znižati viso...

Recepti babic in dedkov: sirup iz čebule in medu proti prehladu

V spodnjem prispevku boste našli različne ideje in rece...

KORENINA REGRATA: pravilno nabiranje, uporaba, priprava in zdravilni učinki

Večina ljudi ob omembi regrata pomisli na slastno spoml...

Znani najboljši kruhi natečaja Naj Fala kruh 2023

Kruh je več kot le hrana. Vonj po sveže pečenem kruhu v...

Kontinentalna Hrvaška predstavila v Ljubljani najboljše iz svoje ponudbe

Inovativna in atraktivna ponudba turistične regije Osre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.