Božanski zdravi krofi iz pečice

Moje zdravje > Prehrana | piše: Metka Troha | 13.2.2024
Pustni torek ne sme miniti brez vsaj enega slastnega krofa. Kaj pa če se strogo izogibamo nezdravi hrani, med katero sodi tudi ocvrta hrana? Izbrskali smo recept za zares zdrave krofe, s katerimi se boste lahko posladkali popolnoma brez slabe vesti in jih ponudili za zajtrk tudi vnukom.
Odlični krofi iz pečice (Foto: Freepik.com)
Odlični krofi iz pečice (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tudi domači krofi so polni maščob

Čeprav se nam samo ob pogledu na krofe pocedijo sline, hkrati vemo, da znajo biti krofi zelo nezdrava sladica.  Ocvrti krofi, kljub temu da jih po cvrtju odložimo na desko ali papirnate brisačke, ki naj bi posrkale maščobo, še vedno vsebujejo preveč maščob, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Med cvrenjem se površina krofa obarva zlatorjavo, izoblikuje se značilna hrustljavost in polno izražena aroma; pri tem krof vpije maščobo, ki se nahaja predvsem v njegovem zunanjem sloju. S tem se poveča količina skupnih maščob, predvsem nasičenih in trans-maščobnih kislin, ter energijska vrednost krofa. Pri cvrenju nastanejo tudi novi razgradnji produkti, ki jih krof vpije skupaj z maščobo,«pravijo strokovnjaki za zdravje.

 

Prekomerno uživanje živil z velikim deležem sladkorjev in maščob (maščobe, ki vsebujejo pretežno nasičene in trans-maščobne kisline), kamor spada tudi krof, neugodno za zdravje oz. celo škodljivo. Prekomerno uživanje nasičenih maščob in trans-maščobnih kislin je pomemben dejavnik tveganja pri nastanku kronično nenalezljivih bolezni (bolezni srca in ožilja, debelosti, zvišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni, in nekaterih vrst raka).

Ne samo da krofi vsebujejo nezdrave maščobe v veliki količini, povprečen krof z marmelado ima okoli 350 kalorij, zato je treba biti zmeren pri uživanju oziroma izbrati kakšno bolj zdravo različico. 

 

Krofi, ki se vam jim ne bo treba odreči

Da pa se vam krofov ob letošnjem pustu ne bo treba otepati, smo za vas izbrskali recept za 100-odstotno zdrave krofe, ki jih boste lahko ponudili tudi vnukom.

 PREBERITE TUDI: Recept za krofe, ki vedno uspejo

Sestavine, ki jih potebujete za pekač z 12 krofi

20 dag pirine moke (lahko jo kombinirate z drugimi zdravimi mokami za pečenje)

5 dag mletih mandljev

5 dag mletega kokosovega sladkorja (lahko ga zamenjate z javorjevim sirupom)

1 jajce

1,5 dl rastlinskega napitka (ali mleka, če ga prenašate)

3 dag kokosovega olja

1/2 vrečke suhega kvasa

1 žlico kokosovega olja oz. maščobe za pekač

2 žlici marmelade brez dodanega sladkorja

1/2 ekološke limone

2 žlici ekološkega vanilijevega sladkorja za posipanje

 

Priprava in peka v pečici

1) Najprej pomešajte moko in kvas, ki jima dodajte kokosov sladkor, jajce in mlačno mleko. Testo mesite približno pet minut, nato dodamo še stopljeno kokosovo olje, nastrgano limonino lupino in mlete mandlje (Ste vedeli, da lahko iz mandljev pripravite tudi mandotelo?!). Testo pokrito vzhajajte na toplem približno 20 minut.

2) Medtem s kokosovo maščobo dobro premažite pekač za krofe. Vdolbine pekača napolnite s testom samo do polovice in testo z mokro žličko lepo poravnajte. Pekač pokrijte in pustite, da testo še enkrat vzhaja približno 15 minut.

3) Po drugem vzhajanju dajte krofe v ogreto pečico, kjer jih pecite na srednji temperaturi od 20 do 25 minut, da lepo porumenijo.

4) Pečene krofe takoj vzemite iz pekača, v luknjo na sredini dodajte žlico marmelade in še vroče potresite s sladkorjem v prahu.

PREBERITE TUDI: Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.