Bučke: Izvirne ideje za uporabo

Preverite odlične ideje, kako bučkam, ki so letos večinoma zelo bogato rodile, podaljšati uporabnost čez vse leto. Presenečeni boste, na koliko različnih načinov je možno uporabiti to vsestransko zelenjavo!
Ste vedeli, da lahko iz bučk pripravite celo testo za pico? Ali jih posušite za začimbo za zgostitev ali zdrav čips? (Foto: Freepik.com)
Ste vedeli, da lahko iz bučk pripravite celo testo za pico? Ali jih posušite za začimbo za zgostitev ali zdrav čips? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

So tudi vam letos buče odlično rodile?

Preverite nekaj izvirnih idej, kako jih čim bolj vsestransko uporabiti, ki smo si jih izposodili na Facebooku pri spretnih kuharicah in kuharjih.

 

1) Zamrznjene bučke

Tudi bučke seveda lahko zamrznemo, pri čemer se okus ne spremeni zelo, le bučke so nekoliko prej mehke in kuhane.

Lahko jih zamrznete narezane na kocke ali kolobarje, naribane (za zgostitev juh, omak in golažev), zmečkane ali celo panirane za hiter in zdrav obrok. Če boste zamrzovali panirane, jih najprej ohladite na pladnju v hladilniku (da se ne sprimejo) in jih šele nato spakirajte skupaj za zamrzovalnik.  

 

2) Testo za pico iz bučk

Ste vedeli, da lahko iz bučk pripravite tudi testo za pico oziroma bučkino testo?

Eno večjo bučko naribate, jo posolite, da spusti vodo, jo ožamete, nato pa zmešate z jajcem, začimbami in po želji tudi z naribanim sirom. Testo razporedite po pekaču, pecite na 180 stopinj Celzija približno 15 minut, dodajte nadev in še nekaj minut pecite skupaj z nadevom. 

 

3) Vložene bučke

Ja, tudi bučke lahko vlagamo in jim tudi tako podaljšamo uporabnost čez celo leto.

Vlagate jih lahko olupljene ali neolupljene v kisu (podobno kot vlagate kumarice, dodate le rezino čebule, strok česna in cel poper), slanici ali olivnem olju.

 

4) Kompot iz bučk

Bučke so zelo sladka zelenjava, zato ni čudno, da so primerne tudi za kompot. Tisti, ki so ga že pripravljali in jedli, pravijo, da je odličen!

 

5) Posušene in zmlete za začimbo ali čips

Bučke lahko tudi posušite in zmeljete ter potem vse leto uporabljate kot začimbo za zgostitev tako juh kot omak, prikuh in golaža pa tudi smutijev.

Bučke najprej na drobno narežite, nato jih posušite v sušilcu za sadje, dehidratorju ali pečici. Lahko jih narežete tudi na kolobarje in nato posušene uživate kot bučkin čips. 

 

6) Številne jedi iz bučk

Bučke so resnično zelo univerzalna zelenjava, iz katere je možno pripraviti številne jedi - bučkine polpete, smetanove bučke, polnjene bučke, bučkin pire, popečene bučkine špagete, bučno juho, bučkino musako, bučkino-skutin štrudelj ...

Pa dober tek!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

IDEJE: Jesenske igre z vnuki

Preverite odlične ideje za jesenske igre z vnuki, ki bo...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.