Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosilo! Za pripravo omak za zrezke seveda poznamo veliko receptov, danes se bomo posvetili pripravi čebulne omake. Goveje zrezke v okusni omaki postrežemo s pire krompirjem, zraven se poda skleda sezonske solate.
Goveji zrezki v čebulni omaki (Foto: Karmen Valant)
Goveji zrezki v čebulni omaki (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za goveje zrezke v čebulni omaki: 

4 goveji zrezki (približno 150-200 g vsak)
2 srednje veliki čebuli, nasekljan
2 žlici olivnega olja ali masla
2 žlici moke
2 skodelici goveje juhe
1/2 skodelice rdečega vina (po želji)
Sol in poper po okusu
2 žlički gorčice
2 žlički worcesterske omake
Sveža zelišča po okusu; svež peteršilj, timijan in majaron

Recept po korakih:

Zrezke solite in poprate po okusu. V veliki ponvi segrejte olivno olje ali žlico svinjske masti. Na srednji vročini popražite nasekljano čebulo, da postane mehka in zlato rjava. Dodajte moko in mešajte, dokler se ne oblikuje gladka omaka. Postopoma dodajajte govejo juho, medtem ko nenehno mešate, da preprečite grudice.
Dodajte rdeče vino, gorčico, worcestersko omako ter solite in poprajte po okusu. Na visoki vročini pecite goveje zrezke na obeh straneh, da se lepo zapečejo (približno 3-5 minut na vsaki strani, odvisno od debeline zrezkov). Zrezke prestavite v omako v ponvi, zmanjšajte vročino in kuhajte še približno 10-15 minut, da se zrezki dobro prepojijo z omako in postanejo mehki. Preden postrežete, potresite sveže nasekljane zelišča po vrhu. Postrezite zrezke v čebulni omaki s prilogo po svoji izbiri, na primer s krompirjevim pirejem, krompirjem na žaru ali testeninami. Dober tek!

PREBERITE TUDI: Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Kako lahko nadomestimo worcestersko omako?
Če v določenem receptu potrebujete worcestersko omako, vendar je nimate pri roki ali želite najti alternativo, obstaja več možnosti za nadomestitev te začinjene omake.

Tu je nekaj možnosti:

Sojina omaka: Sojina omaka je slana in ima bogat okus ter lahko deluje kot nadomestek za worcestersko omako. Uporabite približno enako količino sojine omake, vendar pazite, da upoštevate, da bo sojina omaka prispevala bolj slan okus.

Mešanica kisa in sladkorja: Zmešajte en del jabolčnega kisa z enim delom rjavega sladkorja. To mešanico lahko uporabite kot nadomestek za worcestersko omako, vendar bo manjkala nekaterih začimb in globine okusa.

Namizni kis: Beli kis lahko deluje kot alternativa, vendar mu dodajte nekaj sladkorja in sojine omake za boljši okus. Uporabite približno enako količino, kot je navedeno v receptu za worcestersko omako.

Ribja omaka: Če niste vegetarijanec, lahko uporabite ribjo omako kot nadomestek. Vendar pa ima ribja omaka zelo značilen okus, zato bodite previdni pri količini, ki jo dodate.

Mešanica začimb: Zmešajte različne začimbe, kot so česen v prahu, čebula v prahu, gorčica, klinčki ali  cimet itd., da posnemate kompleksnost okusa worcesterske omake. Prilagajajte mešanico po okusu in glede na jed, ki jo pripravljate.

Pri nadomeščanju worcesterske omake je ključno upoštevati okuse in potrebe recepta. Poskusite z različnimi kombinacijami, da ugotovite, kaj najbolje deluje za vašo jed.

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Kaj je skrivnost priprave dobre čebulne omake?
Skrivnost dobre čebulne omake za goveje zrezke leži v ravnotežju okusov, pravilni pripravi čebule in uporabi kakovostnih sestavin. Tu so nekateri nasveti za pripravo odlične čebulne omake:

Kakovost čebule: Izberite sveže in sočne čebule. Rdeče ali rumene čebule običajno dodajo bogatejši okus omaki.

Pravilna priprava čebule: Čebulo nasekljajte enakomerno, da se enakomerno kuha. Po možnosti jo popecite na srednji temperaturi, da se razvije bogat okus. Čebulo kuhajte do mehkega in zlato rjave barve, kar traja nekaj časa.

Uporaba dobre juhe: Če je mogoče, uporabite domačo govejo juho ali kakovostno jušno osnovo za pripravo omake. To bo okusu dodalo globino.

Dodatki za okus: Dodajte sestavine, ki omaki dodajo karakter. Na primer, dodajanje rdečega vina lahko omaki doda kompleksnost okusa. Prav tako lahko uporabite dišavne začimbe, kot so lovorjev list, timijan ali rožmarin.

Gostota omake: Če želite gostejšo omako, lahko uporabite malo moke ali zgoščevalca po želji. Pazite, da ne dodate preveč, da ohranite pravilno konsistenco.

Pravilna priprava zrezkov: Pazite, da bodo goveji zrezki dobro pečeni in nato kuhani v omaki, da se okusi dobro prepojijo.

Pravilno začinjanje: Okus omake preverite in po potrebi dodajte sol, poper ali druge začimbe, ki bodo omako še izboljšale.
S pravilnim ravnotežjem teh sestavin in pozornostjo do podrobnosti lahko ustvarite okusno čebulno omako, ki bo odlično dopolnila goveje zrezke.

PREBERITE TUDI: Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Goveji zrezki Kosilo Recept
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.