Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih po tem, zelo okusnem receptu!
Slivovi cmoki (foto: Jožica Ostrožnik)
Slivovi cmoki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravite si za paljeno testo:

1/2 l vode (ali pol mleka in pol vode)
6 dkg margarine
2 žlici sladkorja + 1/2 vrečke vanilijevega sladkorja)
sol
40 dkg gladke moke (35 dkg za kuhano testo + 5 dkg pri gnetenju testa)
3 cela jajca

12 do 15 izkoščičenih sliv
10 dkg sladkorja + 1/2 vanilijevega sladkorja + mleti cimet

2 žlici olja + 6 dkg masla
10 dkg drobtin
5 dkg sladkorja

Mešanico vode in mleka solite in sladkajte, ji dodajte margarino in zavrite.

Med stalnim mešanjem vsipajte vanjo 35 dkg gladke moke in pustite na štedilniku še kakšne 2 do 3 minutke, da se naredi cmok.

Odstavite in ohladite.

V hladno postopoma, eno za drugim dodajte jajca in premiksajte.
Zmes še ročno, s pomočjo preostalih 5 dkg moke obdelajte v precej mehko testo.

Slive izkoščičite.

Zamešajte na suho sladkor, vanilijev sladkor in cimet.

Pri oblikovanju cmokov si pomagajte tako, da roke sproti pomakate v mrzlo vodo in od testa trgate željeno količino, jo sploščite, v sredino položite slivo, vanjo nasujete sladko mešanico in dobro obdelate - pokroglate v cmok (biti morate natančni, da dobro zaprete.

Cmoke skuhate v vreli rahlo osoljeni vodi, da priplavajo na površje, to je približno 15 minut (pridejo mehki).

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

V ponvi segrejte olje in maslo, dodajte mešanico drobtin in sladkorja, med mešanjem prepražite in dodajte kuhane cmoke, z žlico nanesite nanje še prepražene drobtine.

Dobite 12 (okusnih, mehkih, po maslu dišečih) cmokov.

Nasvet: sladkor lahko zmanjšate po svoji presoji.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ne zavrzite jo – deluje kot gnojilo in barvilo, neguje kožo, odstranjuje vonjave …

Nekateri jo uživate vsak dan. A uporabna je na tisoč in...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Želite ohraniti zdravo srce in ožilje? Te 4 diete so najboljše za srce

Študije kažejo, da te 4 diete podpirajo zdravje srce, o...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

To nedeljo Marcelova tržnica za podporo neozdravljivo bolnim otrokom

V nedeljo, 27. avgusta, se bo na Pogačarjevem trgu v Lj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.