KUHALNICA: Pirini mini krofi

Puhasti, polnjeni z marmelado in veliki le za par grižljajev. Pirini mini krofi so zelo dobri in mehki. Super se podajo k čaju ali kavici, ali vam ljubšemu napitku. V bližajočih se pustnih dneh, pa sploh ne smejo manjkati! Poskusite!
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Pirini mini krofi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo pirinih krofov bomo potrebovali: 650 g pirine moke, 1 kocka svežega kvasa in 2 žlički sladkorja za vzhajanje kvasa, 5 rumenjakov, 1 jajce, 60 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, ali par kapljic vaniline arome, limonina aroma, ali naribana lupinica 1/2 limone, žlica ruma, 3 dl mlačnega mleka, ščepec soli.

Potrebovali pa bomo tudi: žlico olja za premaz testa, cca. 500 g poljubne marmelade za polnilo, v tem primeru je bila uporabljena marelična marmelada, moko za valjanje, olje za cvrtje.

V skledo stresemo moko, v sredino moke z žlico naredimo vdolbinico, v katero nadrobimo kvas in dodamo 2 žlički sladkorja. V merico za tekočine odmerimo mleko in čez kvas zlijemo pol dl mleka. ter rahlo premešamo, oz. toliko mleka, da je kvas prekrit. Pustimo 10 minut, da kvas vzhaja.

Med tem v merico za tekočine, v kateri imamo odmerjeno preostalo mleko, dodamo še sladkor, rumenjake, jajce, vanilijo, limonino aromo ali lupinico, sol in rum. Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo, da se malenkost speni.

Ko je kvas v moki lepo vzhajal, vsebino merice zlijemo k moki.

Sestavine najprej malo povežemo skupaj s kuhalnico, ter z rokami zamesimo v gladko testo. Testo bo zelo mehko, če se vam zdi, da je mogoče preveč lepljivo, mu dodajte še malo moke. Testo nato premažemo z žlico olja in ga pustimo, da vzhaja 15-20 minut.

Nato testo kipnemo na pomokano površino, malo ga pomokamo tudi po vrhu in ga razvaljamo na pol cm debeline.

S kalupom izrežemo krofe, v tem primeru smo izrezali tudi rožice. Ostanek testa stisnemo v kepo in postopek ponovimo.

Na štedilnik postavimo ponev, ali kozico, v katero zlijemo toliko olja, da prekrije cca. 2 cm višine posode. Med tem, ko se olje segreva, bodo izrezani krofi še malo vzhajali. Ko se je olje segrelo, krofe polagamo v vroče olje tako, da vsakega posebej položimo v olje s tisto stranjo navzdol, ki je bila pri vzhajanju navzgor, torej jih obrnemo na glavo.

Krofi bodo hitro pečeni, pazimo da temperatura olja ni previsoka, zato jo znižamo vsaj za tretjino, ali polovico. To boste opazovali sproti ko jih boste pekli, če vam bodo prehitro porjaveli, je vaša temperatura previsoka. Krofe cvremo na vsaki strani cca. minuto, do minuto in pol, ker so tanjši in manjši bodo precej hitro pečeni, ali do zlato-rjave barve.

S pomočjo lopatice za pobiranje cvrtja, jih odlagamo na krožnik, ali pladenj obložen s kuhinjskimi brisačkami. Ko smo spekli vse krofe, v brizgalno vrečko z ustreznim nastavkom, napolnimo marmelado, ki jo prej dobro premešamo, da postane gladka. Sami se boste morali odločiti, koliko boste vsak krof napolnili, kar je tudi odvisno od vašega okusa.

Če želite, jih lahko polnite tudi s kakšno drugo kremo, bodo prav tako odlični! Za konec jih le še posipamo s sladkorjem v prahu, ter le še uživamo!

 
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

KUHALNICA: Lignji in dagnje na buzaro

Lignji in dagnje na buzaro, so enostavna in hitro pripr...

Naredite sami: Recept za najbolj enostaven in okusen jagodni sok

Sezona jagod je tukaj. Če jih imate preveč, pripravite ...

5 zdravih in neverjetno slastnih sladic iz borovnic

Tu je sezona borovnic! Ne veste, kako vse bi jih uporab...

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.