KUHALNICA: Vampi v golažu

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: RozyKo | 16.1.2023
Vampi v golažu ali dolgo pozabljena tradicionalna slovenska jed. Eni jih ne marajo, drugi jih naravnost obožujemo.
Vampi v golažu (foto: RozyKo))
Vampi v golažu (foto: RozyKo))
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
So nekakšen kulinarični vrhunec vsake kmečke gospodinje, sodeč po besedah mojega dedka. Danes jih lahko z dobrim receptom in malo ljubezni pripravi vsak, ki jih obožuje.

Vampi v golažu – sestavine
Kot glavna jed za 4 osebe:
500 g že obarjenih in narezanih govejih vampov
200 g čebule ali še bolje šalotke
žlica poljubne masti (najboljša svinjska mast ali kokosova maščoba)
3 žličke mlete rdeče paprike
sol po okusu
2 žlički suhega majarona ali večji šopek svežega majarona
poper po okusu
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 lovorova lista
tri kocke domače jušne osnove po želji
8 strokov česna če niste ljubitelj bodo dovolj samo 3 stroki česna

Vampi v golažu – postopek
Čebulo ali šalotko olupimo in jo damo v sekljalnik ter sesekljamo na drobno. V kolikor nimate na voljo sekljalnika, naredite to na klasični način: vzamete nož in desko ter narežete čebulo čim bolj na drobno.

V loncu raztopimo poljubno maščobo in na njej prepražimo čebulo, da postekleni. Da pospešimo postopek praženja čebule le-to rahlo solimo, kar bo pomagalo, da bo prej izpustila vodo. Prepraženi čebuli dodamo obarjene in narezane vampe ter jih za 5- 10 minut podušimo.

Podušenim vampom dodamo rdečo papriko v prahu, lovorjev list ter zalijemo z 2 l vode. Vsebino premešamo in pokrijemo ter pustimo, da na zmernem ognju vre 15 minut.

Česen olupimo in ga nastrgamo ali stisnemo v vampe, dobro premešamo ter pustimo, da se na zmernem ognju kuha še naprej, približno 35 minut.

Po pretečenem času kuhanja vampom dodamo sol in poper po okusu, paradižnikov koncentrat in 1 žličko majarona. Dobro premešamo in pokrijemo ter kuhamo še 10 minut. Nato lonec odstavimo in dodamo še eno žličko majarona, dobre premešamo in postrežemo.

Nasvet
Majaron se vedno dodaja na koncu kuhanja, saj v nasprotnem primeru izgubi na svoji aromi in ostrini. Zato tudi v receptu pred vami, dodam majaron tik pred koncem kuhanja in po končanem kuhanju, saj jed dobi popolnoma druge dimenzije.

Vampe lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa zraven ponudimo pire krompir s kislo smetano in skledo solate ali pa samo zajeten kos kruha.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Ne zavrzite jo – deluje kot gnojilo in barvilo, neguje kožo, odstranjuje vonjave …

Nekateri jo uživate vsak dan. A uporabna je na tisoč in...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Želite ohraniti zdravo srce in ožilje? Te 4 diete so najboljše za srce

Študije kažejo, da te 4 diete podpirajo zdravje srce, o...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.