KUHALNICA: Vampi v golažu

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: RozyKo | 16.1.2023
Vampi v golažu ali dolgo pozabljena tradicionalna slovenska jed. Eni jih ne marajo, drugi jih naravnost obožujemo.
Vampi v golažu (foto: RozyKo))
Vampi v golažu (foto: RozyKo))
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
So nekakšen kulinarični vrhunec vsake kmečke gospodinje, sodeč po besedah mojega dedka. Danes jih lahko z dobrim receptom in malo ljubezni pripravi vsak, ki jih obožuje.

Vampi v golažu – sestavine
Kot glavna jed za 4 osebe:
500 g že obarjenih in narezanih govejih vampov
200 g čebule ali še bolje šalotke
žlica poljubne masti (najboljša svinjska mast ali kokosova maščoba)
3 žličke mlete rdeče paprike
sol po okusu
2 žlički suhega majarona ali večji šopek svežega majarona
poper po okusu
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 lovorova lista
tri kocke domače jušne osnove po želji
8 strokov česna če niste ljubitelj bodo dovolj samo 3 stroki česna

Vampi v golažu – postopek
Čebulo ali šalotko olupimo in jo damo v sekljalnik ter sesekljamo na drobno. V kolikor nimate na voljo sekljalnika, naredite to na klasični način: vzamete nož in desko ter narežete čebulo čim bolj na drobno.

V loncu raztopimo poljubno maščobo in na njej prepražimo čebulo, da postekleni. Da pospešimo postopek praženja čebule le-to rahlo solimo, kar bo pomagalo, da bo prej izpustila vodo. Prepraženi čebuli dodamo obarjene in narezane vampe ter jih za 5- 10 minut podušimo.

Podušenim vampom dodamo rdečo papriko v prahu, lovorjev list ter zalijemo z 2 l vode. Vsebino premešamo in pokrijemo ter pustimo, da na zmernem ognju vre 15 minut.

Česen olupimo in ga nastrgamo ali stisnemo v vampe, dobro premešamo ter pustimo, da se na zmernem ognju kuha še naprej, približno 35 minut.

Po pretečenem času kuhanja vampom dodamo sol in poper po okusu, paradižnikov koncentrat in 1 žličko majarona. Dobro premešamo in pokrijemo ter kuhamo še 10 minut. Nato lonec odstavimo in dodamo še eno žličko majarona, dobre premešamo in postrežemo.

Nasvet
Majaron se vedno dodaja na koncu kuhanja, saj v nasprotnem primeru izgubi na svoji aromi in ostrini. Zato tudi v receptu pred vami, dodam majaron tik pred koncem kuhanja in po končanem kuhanju, saj jed dobi popolnoma druge dimenzije.

Vampe lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa zraven ponudimo pire krompir s kislo smetano in skledo solate ali pa samo zajeten kos kruha.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.