Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je odlična za razstrupljanje telesa. Za pripravo juhe uporabimo divje ali gojene šparglje, jed bo seveda boljša z divjimi. Danes bomo pripravili kremno juho s šparglji in mladim krompirjem, ki jo bomo obogatili s smetano in nas koncu posuli s svežim drobno sesekljanim drobnjakom.
Okusna špargljeva juha (Foto: Freepik.com). SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Okusna špargljeva juha (Foto: Freepik.com). SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za špargljevo kremno juho:

800 g mladih očiščenih špargljev
1 l zelenjavne jušne osnove
1 kozarček belega vina
2 žlici olivnega olja
1 mlada šalotka
sol in poper
300 g mladega krompirja
250 ml tekoče sveže smetane
30 g masla
sveže sesekljan mlad drobnjak

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Šparglje operemo pod tekočo vodo in jim odstranimo spodnji del, ki je bel in vlaknast. Vršičke špargljev odrežemo, stebla narežemo na majhne rezine. Pristavimo malo slane vode in nekaj minut blanširamo vršičke špargljev. Vršičke, ki naj bodo blanširani al dente, odcedimo in pustimo na cedilu, porabili jih bomo za dekoracijo kremne juhe.

Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezano šalotko in nekaj minut pražimo, Nato dodamo na kocke narezan krompir in rezine špargljev. Premešamo in na zmernem ognju pražimo osem minut, občasno premešamo. 

Praženo zelenjavo nato zalijemo z belim vinom in ko alkohol izhlapi, prilijemo vročo zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo 20 minut.

Ko je zelenjava mehka, dodamo tekočo smetano in kuhamo še 10 minut. Po okusu solimo in popramo, nato krompir in šparglje z malo tekočine preložimo v drugo posodo in pretlačimo v kremno juho. Če je juha pregosta, dodamo malo juhe. 

Preden juho postrežemo, jo okrasimo z blanširanimi špargljevimi vršički in potresemo s svežim, sesekljanim drobnjakom. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Šparglji Špargljeva juha Recept
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.