Recept: Ragu stroganov (kultna jed iz govedine)

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in sicer recept za ragu stroganov. Recept za ragu stroganov sem našla v nekoliko starejši kuharski knjigi Karapandža, kjer je jed poimenovana ragu stroganov.
Ragu stroganov (Foto: Karmen Valant).
Ragu stroganov (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za ragu stroganov sem našla v kuharski knjigi kuharja Karapandže, ki je bil eden prvih in največjih jugoslovanskih kuharskih mojstrov. Se še spomnite oddaje Male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov, kjer je Stevo Karapandža jedem dodajal Vegeto? Stevo Karapandža je velik kuharski mojster, sama po njegovih receptih pogosto pripravljam izredno okusne jedi.

V receptu je Karapandža uporabil pljučno pečenko, naj povem, da sem jo sama nadomestila z mladim govejim mesom. Prav tako sem šampinjone nadomestila z posušenimi jurčki. Kljub temu je bila govedina stroganov odlična!

60 dag mlade govedine
1 čebula
1 kisla kumarica
5 dag posušenih jurčkov
1 žlička gorčice
sok pol limone
1 žlička sladke mlete paprike
maslo ali žlica svinjske masti
sveže sesekljan peteršilj
1 dl kostne juhe
1 kozarček rdečega vina
3 žlice kisle smetane
sol in poper

Mlado goveje meso narežemo na rezance, ga začinimo s poprom, soljo in mleto rdečo papriko. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo nekaj minut počivati.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V originalnem receptu uporabimo šampinjone, ki jih narežemo na lističe. Jaz sem šampinjone nadomestila s suhimi jurčki. Jurčke prelijemo z vročo vodo in jih 15 minut namakamo, jih nato odcedimo in narežemo na tanke lističe.

Vodo, v kateri smo namakali gobe ohranimo, saj jo lahko uporabimo za zalivanje omake. Kislo kumarico narežemo na tanke rezance. Peteršilj drobno sesekljamo.

V večji litoželezni ponvi segrejemo svinjsko mast ali maslo, jaz sem uporabila svinjsko mast, ki da jedi še posebno dober okus. Na vroči masti na hitro prepražimo na rezance narezano goveje meso in ga nato med nenehnim mešanjem pražimo 20 minut, da se zmehča.

Popraženo meso preložimo na krožnik in pokrijemo, pazimo da ostane toplo.  Na preostali maščobi zdušimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo še na lističe narezane odcejene jurčke. Vse skupaj zalijemo z rdečim vinom, lahko uporabimo tudi belo vino, vinjak ali konjak.

Premešamo in ko omaka do polovice povre, prilijemo čisto kostno ali govejo juho, lahko pa prilijemo tudi vodo, v kateri smo namakali jurčke. Nato dodamo na tanke rezance narezano kislo kumarico, majhno žličko gorčice, limonin sok in drobno sesekljan peteršilj. Previdno vmešamo kislo smetano in omako prelijemo po mesu.

Jed ponudimo s poljubno prilogo, odlično se ujema s pire krompirjem, kuhanim in popečenim krompirjem ali z širokimi rezanci. Zraven govedine stroganov smo danes postregli kuhan krompir, opečen na vročem maslu in potresen s sesekljanim peteršiljem, za sladico pa smo postregli kos sveže orehove potice. 

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Ragu stroganov
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Recept Lene Gospodinje: Slastna bučkina omleta (njami...)

Kmalu bo na vrtu polno bučk, iz katerih lahko pripravim...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.