Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem. Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem.
Svinjski file pečen s krompirjem in gobami (Foto: Karmen Valant)
Svinjski file pečen s krompirjem in gobami (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjine. Danes bomo file pripravili v pečici, spekli ga bomo z gobami, ter navadnim in sladkim krompirjem.

Kot zanimivost naj povem, da z uživanjem sladkega krompirja, močno povečamo vnos vitamina A. Vsake toliko časa pri receptu navaden krompir enostavno nadomestimo s sladkim krompirjem. Odlična ideja za kosilo!

Recept za svinjski file pečen s krompirjem in gobami:

450 g svinjske ribice
2 krompirja
1 sladki krompir
1 žlica masla
sol in poper
250 g gob
3 stroki česna
1 čebula
1/2 žličke mlete redeče paprike
1 žlica moke
2 skodelici mleka
1 skodelica čiste piščančje juhe
1 žlica gorčice
svež peteršilj

Krompir olupimo in narežemo na približno 2 cm velike kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Sladki krompir narežemo na 2 cm velike kose. Uporabimo poljubne gobe, jaz sem danes uporabila zamrznjene jurčke. Če uporabimo zamrznjene gobe, jih tik preden se čisto odtalijo, drobno narežemo.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, pekač velikosti 33 X 23 cm namastimo z maslom.

Svinjski file položimo na namaščen pekač, okoli razporedimo narezan navadni in sladki krompir. Meso in krompir solimo in pečemo pri 190 stopinjah C približno 20 minut. 

V večji ponvi na srednjem ognju raztopimo maslo, po želji lahko uporabimo tudi svinjsko mast. Dodamo narezane gobe, strt česen, sesekljano čebulo, rdečo mleto papriko ter 1/4 žličke soli in popra. Premešamo in pražimo 8 minut, da se gobe osušijo in malo porjavijo. Prilijemo čisto piščančjo juho in gorčico.

V mleko zamešamo moko in mešanico med neprestanim mešanjem zlijemo v ponev. Zavremo in mešamo 1 minuto.

Kako preverimo kdaj je meso pečeno?
Omako prelijemo po svinjskem fileju in zelenjavi, pečemo še približno 15 minut. Meso je pečeno, ko termometer v najdebelejšem delu mesa pokaže 70 stopinj C. 

Ko je meso pečeno, ga prestavimo na desko in pustimo počivati 5 minut. Omako z gobami, navadni in sladki krompir v pekaču premešamo in za 5 minut postavimo nazaj v pečico. Svinjski file diagonalno narežemo, položimo na krožnik in obložimo s sladkim in navadnim krompirjem. Čez prelijmo gobovo omako in potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept Hrana Kosilo
Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.