Recept za Kraljico med poticami

Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice je bila Marija Špitaler. To je njen recept za potico z ocvirki in čemažem.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potica z ocvirki in čemažem

 

RECEPT ZA TESTO:

600 g moke

35 g kvasa Fala

5 rumenjakov

cca 2,5 dcl mlačnega mleka

2 male žličke sladkorja

1velika žlica ruma

3 velike žlice kisle smetane

12 dag masla

1,5 žličke soli

 

NADEV:

25 dag stopljenih ocvirkov

3 večje pesti nasekljanega čemaž

1 jajce

 

Priprava: 

Najprej naredimo testo: iz kvasa Fala, žličke sladkorja, žličke moke in malo mleka najprej naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo, ji ob stran dodamo sol in nato še kvasni nastavek. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, rum in kislo smetano. Dodamo k moki in kvasu. Najprej začnemo mešati na manjši hitrosti, ko pa se sestavine malo povežejo dodamo še maslo, ki naj bo sobne temperature. Povečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da se naredi lepo testo (cca 15 minut). Nato pustimo testo počivat cca 1uro.

Medtem razpustimo, odcedimo in ohladimo ocvirke, narežemo čemaž in v skodelici razžvrkljamo 1 jajce.

Ko je testo dovolj vzhajalo, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo, premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z ocvirki, ter posujemo s čemažem. Tesno zvijemo in prestavimo v potičnik, ki smo ga prej  rahlo premazali z maslom, nato jo s palčko večkrat prepikamo. Potico vzhajamo cca 45 minut.

Vzhajano potico damo v vnaprej ogreto pečico na 180 C in jo pečemo 50 minut.

Pečeno potico pustimo še malo v potičniku, nato pa jo obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.

Morda te zanima tudi:

To lahko storite z začimbami, ki jim je potekel rok uporabe

Če uživate v kuhanji in radi pripravljate bogate ter ok...

Ali je namakanje sadja v sodo bikarbono res učinkovito pri odstranjevanju pesticidov?

Nekateri trdijo, da namakanje sadja v sodi bikarboni za...

Sklenite premirje z glivico kandido

Preverite, kako se preveč razširjene kandide lotiti bre...

Shujševalni recept: Začinjeni losos po maroško

Tale okusna ribja jed vam bo pomagala pri hujšanju, pol...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

Zeliščni sirupi in marmelade iz babičine kuhinje

Cvetovi, korenine in listi s travnikov so lahko odlično...

Genialen trik, ki ga morate preizkusiti!

V kuhinji zagotovo pridejo prav triki in nasveti, s kat...

Trik: Olupite jajce v nekaj sekundah!

Bliža se velikonočna pojedina, spet bomo lupili pirhe. ...

Zdravilne goji jagode v naši kuhinji

Goji jagode krepijo imunski sistem ter preprečujejo raz...

Tedenski numeroskop: Ne vemo, kaj prinaša jutri

Štirideseti teden pred nas postavlja vprašanje: česa va...

Oktobra odrežite preteklost in odprite vrata novemu

Oktober bo vse prej kot dolgočasen. Zgodilo bi se nam c...

Depozit po 2 % obrestni meri?

Izkoristite ekskluzivno ponudbo 3- ali 12-mesečnega Fle...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.