Recept za Kraljico med poticami

Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice je bila Marija Špitaler. To je njen recept za potico z ocvirki in čemažem.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Prejemnica naziva Mojster potice - Fala kraljice Marija Špitaler z zmagovalno potico.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potica z ocvirki in čemažem

 

RECEPT ZA TESTO:

600 g moke

35 g kvasa Fala

5 rumenjakov

cca 2,5 dcl mlačnega mleka

2 male žličke sladkorja

1velika žlica ruma

3 velike žlice kisle smetane

12 dag masla

1,5 žličke soli

 

NADEV:

25 dag stopljenih ocvirkov

3 večje pesti nasekljanega čemaž

1 jajce

 

Priprava: 

Najprej naredimo testo: iz kvasa Fala, žličke sladkorja, žličke moke in malo mleka najprej naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo, ji ob stran dodamo sol in nato še kvasni nastavek. Posebej zmešamo rumenjake, sladkor, rum in kislo smetano. Dodamo k moki in kvasu. Najprej začnemo mešati na manjši hitrosti, ko pa se sestavine malo povežejo dodamo še maslo, ki naj bo sobne temperature. Povečamo hitrost in gnetemo tako dolgo, da se naredi lepo testo (cca 15 minut). Nato pustimo testo počivat cca 1uro.

Medtem razpustimo, odcedimo in ohladimo ocvirke, narežemo čemaž in v skodelici razžvrkljamo 1 jajce.

Ko je testo dovolj vzhajalo, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta na debelo, premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z ocvirki, ter posujemo s čemažem. Tesno zvijemo in prestavimo v potičnik, ki smo ga prej  rahlo premazali z maslom, nato jo s palčko večkrat prepikamo. Potico vzhajamo cca 45 minut.

Vzhajano potico damo v vnaprej ogreto pečico na 180 C in jo pečemo 50 minut.

Pečeno potico pustimo še malo v potičniku, nato pa jo obrnemo na pladenj in do konca ohladimo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.