Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okusen pasulj. Najboljši fižol zanj je tetovec, ki je ime dobil po makedonskem mestu Tetovo. Fižol je tisti, ki tej jedi da pravi okus in še nekaj: zelo je pomembno, da ga vedno solimo, ko je že kuhan. Dobro je tudi, če skuhate večjo količino in ga imate še za naslednji dan.
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižol mora trikrat plavati. Prvič, ko se namaka vsaj tri ure, drugič, ko ga odcedite in nanj nalijete novo vodo ter ga zavrete za 10 do 15 minut in tretjič, ko vodo ponovno odlijete, nanj prilijete svežo in ga daste kuhat.

Pa skupaj naredimo en dober pasulj:
1/2 kg belega fižola tetovca
60 dkg prekajenih rebrc (prekajene vratovine,hamburške slanine, krajnske klobase)
1 ali 2 sveži papriki
1.5 l do 2 l vode (odvisno ali želite bolj gost ali bolj čorbast pasulj)
2 veliki čebuli (ali več šalotk)
2 večja zrna (stroka) česna
1 korenček
petršiljeva korenina in zeleni del
sol po okusu
nekaj zrn celega popra
2 lovorjeva lista
2 žlici moke
1 žlica mlete sladke paprike (če imate dimljeno, je še boljša)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici svinjske masti (ali 3 žlice olja)
1 feferon (pekoč ali nepekoč - po izbiri)

Predhodno opran in namočen fižol damo kuhat, dodamo prekajeno meso, 1 na drobno sesekljano čebulo,narezano petršiljevo korenino, lovorjev list, zrna celega popra, na kocke ali pramena narezano svežo papriko. Po 40 minutah kuhanja vzamemo meso iz fižola, ga prihranimo, fižol pa kuhamo naprej. Na masti posteklenimo nasekljano preostalo čebulo, ko nekoliko porumeni, dodamo na kolobarje narezan korenček, ga popražimo, dodamo strt česen, premešamo in takoj, ko zadiši, poprašimo z mešanico moke in sladke paprike v prahu, premešamo in brez obotavljanja zalijemo s fižolovo vodo, razmešamo, da ni grudic in prežganje vsipamo k fižolu.
V lonec vrnemo narezano meso, dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, sesekljani petršilj, narezan svež ali vložen feferon in solimo. Jed kuhamo še nadaljne 1/2 ure, da se dodana zelenjava razkuha, s tem dobimo primerno gost pasuj. Kis dodam na mizo, da si kisajo po želji, kakšno žličko.

PRIPIS: če ste ljubitelj bazilike ali timijana, ju dodajte. Tisti, ki niste za prežganje jed lahko zgostite z malo pretlačenega fižola, ki ga odvzamete pri kuhanju.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Pasulj
Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.