Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okusen pasulj. Najboljši fižol zanj je tetovec, ki je ime dobil po makedonskem mestu Tetovo. Fižol je tisti, ki tej jedi da pravi okus in še nekaj: zelo je pomembno, da ga vedno solimo, ko je že kuhan. Dobro je tudi, če skuhate večjo količino in ga imate še za naslednji dan.
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižol mora trikrat plavati. Prvič, ko se namaka vsaj tri ure, drugič, ko ga odcedite in nanj nalijete novo vodo ter ga zavrete za 10 do 15 minut in tretjič, ko vodo ponovno odlijete, nanj prilijete svežo in ga daste kuhat.

Pa skupaj naredimo en dober pasulj:
1/2 kg belega fižola tetovca
60 dkg prekajenih rebrc (prekajene vratovine,hamburške slanine, krajnske klobase)
1 ali 2 sveži papriki
1.5 l do 2 l vode (odvisno ali želite bolj gost ali bolj čorbast pasulj)
2 veliki čebuli (ali več šalotk)
2 večja zrna (stroka) česna
1 korenček
petršiljeva korenina in zeleni del
sol po okusu
nekaj zrn celega popra
2 lovorjeva lista
2 žlici moke
1 žlica mlete sladke paprike (če imate dimljeno, je še boljša)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici svinjske masti (ali 3 žlice olja)
1 feferon (pekoč ali nepekoč - po izbiri)

Predhodno opran in namočen fižol damo kuhat, dodamo prekajeno meso, 1 na drobno sesekljano čebulo,narezano petršiljevo korenino, lovorjev list, zrna celega popra, na kocke ali pramena narezano svežo papriko. Po 40 minutah kuhanja vzamemo meso iz fižola, ga prihranimo, fižol pa kuhamo naprej. Na masti posteklenimo nasekljano preostalo čebulo, ko nekoliko porumeni, dodamo na kolobarje narezan korenček, ga popražimo, dodamo strt česen, premešamo in takoj, ko zadiši, poprašimo z mešanico moke in sladke paprike v prahu, premešamo in brez obotavljanja zalijemo s fižolovo vodo, razmešamo, da ni grudic in prežganje vsipamo k fižolu.
V lonec vrnemo narezano meso, dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, sesekljani petršilj, narezan svež ali vložen feferon in solimo. Jed kuhamo še nadaljne 1/2 ure, da se dodana zelenjava razkuha, s tem dobimo primerno gost pasuj. Kis dodam na mizo, da si kisajo po želji, kakšno žličko.

PRIPIS: če ste ljubitelj bazilike ali timijana, ju dodajte. Tisti, ki niste za prežganje jed lahko zgostite z malo pretlačenega fižola, ki ga odvzamete pri kuhanju.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Pasulj
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.