Velikonočni recept: Gnezdeca

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 1.4.2021
V prispevku boste našli odličen recept, po katerem boste lahko spekli okusna velikonočna gnezdeca.
Velikonočna gnezdeca (foto: fala)
Velikonočna gnezdeca (foto: fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikonočna gnezdeca

Sestavine:

1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

800 g moke

320 g mleka

100 g kisle smetane

100 g masla

70 g sladkorja

4 rumenjaki

limonina lupinica

2 mali žlički soli

 

1 jajce za premaz

 

Sladki preliv:

1 beljak

250 g mletega sladkorja

barvni sladkorčki za posip

 

Moki primešamo suho kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter damo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na tri dele, nato še vsakega na pet delov; iz vsakega spletemo en venček oziroma velikonočno gnezdece.

 

Vsak kos testa oblikujemo v daljši tanek svaljek/pramen. Tega nato prepognemo na pol in prepletemo dva konca pramena med seboj in na koncu sklenemo v venček. Venčke zložimo na pekač in jih pustimo vzhajati.

Vzhajane venčke premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico.

 

Vzhajana gnezdeca prestavimo v vročo pečico in pečemo pri 175 °C približno 20 minut, da se lepo obarvajo.

 

Pečene venčke premažemo z maslom, da se lepo zasvetijo. Če želimo, ohlajene prelijemo s sladkornim prelivom. Mleti sladkor zmešamo z beljakom, da dobimo gladko, kompaktno in počasi tekočo zmes in z njo prelijemo pletenko ter prelito posujemo z barvnimi sladkorčki.

 

VELIKA NAGRADNA IGRA - Osvojite kuhinjski robot BOSCH MUM!

KLIKNITE TUKAJ IN SODELUJTE

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.