Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre Nikoline, v receptu je nekaj manj suhega sadja za nadev.
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za praznični sadni kruh: 

10 dag rozin
10 dag suhih marelic
10 dag sliv
10 dag orehov
10 dag jabolčnih krhljev
10 dag rozin
naribana limonina lupinica
cimet
mleti klinčki
1 dl ruma

Sestavine za testo za praznični sadni kruh:

1 kg mešane pšenične moke
1 žlička soli
4 dag kvasa
1/2 žlice sladkorja
7,5 toplega mleka
1 dl toplega olja
12 dag masla

PREBERITE TUDIBožična peka: Rumove kroglice

Moko presejemo v posodo in ob strani dodamo sol. V treh žlicah toplega mleka raztopimo kvas in polovico žličke sladkorja, ter zlijemo v jamico v sredini moke.

Po kvasu posujemo 2 žlici moke in pustimo vzhajati. Ko se kvas dvigne, prilivamo mleko, da zamesimo mehkejše testo. Prilijemo toplo olje ali raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol. 

Narezanemu sadju dodamo naribano limonino lupinico, cimet, mlete klinčke, poškropimo z rumom in pokrijemo. V vzhajano testo vgnetemo sadje z dišavami. Na pomokani površini oblikujemo tri štruce, jih položimo v namaščene modele ali drugega poleg drugega zložimo v pekač.

Štručke naj še eno uri vzhajajo, nato jih pri 200 stopinjah C pečemo od 45 do 60 minut. 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božična peka Sani kruh Recepti
Morda te zanima tudi:

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.