Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre Nikoline, v receptu je nekaj manj suhega sadja za nadev.
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za praznični sadni kruh: 

10 dag rozin
10 dag suhih marelic
10 dag sliv
10 dag orehov
10 dag jabolčnih krhljev
10 dag rozin
naribana limonina lupinica
cimet
mleti klinčki
1 dl ruma

Sestavine za testo za praznični sadni kruh:

1 kg mešane pšenične moke
1 žlička soli
4 dag kvasa
1/2 žlice sladkorja
7,5 toplega mleka
1 dl toplega olja
12 dag masla

Preberite tudi: Božična peka: Rumove kroglice

Moko presejemo v posodo in ob strani dodamo sol. V treh žlicah toplega mleka raztopimo kvas in polovico žličke sladkorja, ter zlijemo v jamico v sredini moke.

Po kvasu posujemo 2 žlici moke in pustimo vzhajati. Ko se kvas dvigne, prilivamo mleko, da zamesimo mehkejše testo. Prilijemo toplo olje ali raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol. 

Narezanemu sadju dodamo naribano limonino lupinico, cimet, mlete klinčke, poškropimo z rumom in pokrijemo. V vzhajano testo vgnetemo sadje z dišavami. Na pomokani površini oblikujemo tri štruce, jih položimo v namaščene modele ali drugega poleg drugega zložimo v pekač.

Štručke naj še eno uri vzhajajo, nato jih pri 200 stopinjah C pečemo od 45 do 60 minut. 

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božična peka Sani kruh Recepti
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.