Iz Jožičine kuhinje: Kako porabiti star kruh?

V prispevku boste našli mnogo koristnih nasvetov, kako porabiti star kruh in iz njega pripraviti okusne in enostavne jedi.
Star kruh lahko porabite v okusnih receptih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Star kruh lahko porabite v okusnih receptih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kruha se ne meče stran. V času karantene moramo biti z njim še posebej iznajdljivi, racionalni in tudi varčni. Kruh kot eden od osnovnih delov jedilnika je lahko super sestavina za cel kup novih jedi. Ker pa se včasih pri najboljši volji ne spomnimo nobenega recepta, vam jih zdajle na hitro napišem nekaj, ki jih najpogosteje uporabljam tudi sama.

 

Star kruh z jajcem - za zajtrk ali večerjo

Kruh narežemo na malo večje kocke, lahko ga tudi kar nalomite in ga v skledi polijemo z malo mleka.
V drugi posodi razžvrkljamo jajček, dva ali tri ... in vse skupaj vržemo na malo pomaščen pekač.
Na hitro popražimo, da jajca zakrknejo, kruh pa postane mehak.
Jed lahko pripravimo na sladek način (z malo cimeta, medu, rozin, z marmelado, sadjem, kompotom ...), lahko pa jo pripravimo v slani varianti (že med peko posolimo, popopramo, dodamo na kocke narezano šunko, slanino (ali brez), tudi sveža paprika gre lepo zraven in zagotovo se najde še kaj drugega primernega v hladilniku.
Za začimbo lahko uporabimo narezane liste mlade čebule.Zelo okusno!

 

Narastki

Že malo trd kruh, ki smo ga poparili, je lahko tudi super dodatek k narastku, hkrati z njim lahko uporabimo tudi kakšno zelenjavo (svežo ali iz skrinje).
Popražimo na maslu čebulo, dodamo česen, da zadiši.
Odstranimo z ognja, dodamo kruh, po okusu solimo, dodamo začimbe (ni treba pretiravati), vse to razdelimo po dnu manjšega pekača, po želji dodamo različno zelenjavo (prej jo je dobro na hitro pokuhati) in prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc in smetane za kuhanje.
Spečemo v pečici do lepe zlatorjave barve.

 

Kruhovi cmoki/kruhov štrukelj

Tudi to je ena od rešitev. Kruh poparimo in pokrijemo v skledi.
Na maslu prepražimo kocke čebule, malo česna.
Še toplo polijemo čez poparjen kruh, dodamo malo parmezana.
Ko je rahlo ohlajeno, dodamo še jajca in drobno sesekljan petršilj, solimo in popramo.
Dobro pregnetemo in pustimo stati, da se vse skupaj malo prepoji.
Nato z mokrimi rokami oblikujemo manjše kroglice (cmočke), ki jih na kratko pokuhamo v osoljenem kropu.
Po lastni želji zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami.

Če nimate časa za kroglice, lahko isto maso oblikujete v debelejši zvitek (rolado), ga zavijete v prtiček ali živilsko folijo, ali ga kuhate tudi v posebnem cedilu na sopari.
Če je kuhan na sopari, okus ostane bolj intenziven, štrukelj pa mehak.
V vsakem primeru je tole super priloga k mladi solati, ki jo boste kmalu nabrali na domačem vrtu.

 

Popečene kruhove kocke

Še ena varianta so popečene kocke starega kruha, ki jo uporabimo kot dodatek h kremnim juham.
Povsod gredo lepo zraven, če je v hladilniku še kakšna kisla smetana, pa bo to pika na i.
Z zlato popečenimi kruhovimi kockami in smetano v kremnih juhah boste osvojili tudi najbolj izbirčne najmlajše gurmane.

Popečene kruhove kockice vmešajte v pomladno solato ali jih priložite kot hrustljav dodatek k solatnemu krožniku z zrezkom.

 

Fila za nadevanega piščanca

Star narezan (nadrobljen) kruh z piščančjimi jetrci je lahko enkratna fila za nadevanega piščančka ali kakšno drugo meso (tudi kot zrolana sredica mesnega zvitka).

Na Gorenjskem ob veliki noči pripravljajo na podoben način samostojno jed, ki ji pravijo "kruhovo filanje".
Poparjenim krušnim kockam dodajo večjo količino jajc, na kocke narezano šunko, nariban trd sir (parmezan), začimbe, nasekljan mlad petršilj ...
Vse skupaj dobro pregnetejo in nadev dajo v živalsko črevo (po starem receptu ... kot bi pripravljali krvavice) ali pa v vrečko za pečenje.
Spečejo v pekaču in dobro ohladijo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.