Iz Jožičine kuhinje: Krepčilna šmornova juha

Ta juha lepo pomiri razdražen želodec.Podobna je prežganki.
Šmornova juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Šmornova juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za 4 osebe boste potrebovali naslednje sestavine:
 
Za šmornovo testo:
2 jajci (ločiti rumenjaka in beljaka)
1 ravna žlička sladkorja
2,5 dcl tekočine (pol mleka in pol gazirane kisle vode tempel, radenska..)
12 dkg moke (gladke bele ali kombinacija bele in polnozrnate)
ščep soli
1/4 vrečke pecilnega praška
+ maslo za peko
 
Stepite beljake v čvrst sneg.
 
Rumenjake, sladkor, mešanico mleka in gazirane vode stepajte in nato dodajte moko s pecilnim praškom, sol.
 
Čisto na koncu dodajte v čvrsto stepen sneg in rahlo ročno premešajte v penasto zmes.
 
V vroči ponvi stopite košček masla.
 
Vlivajte zmes na maslo, debelina naj bo okrog 1 cm in pecite na majhnem ognju.Ko se zmes strdi in na spodnji strani lepo zapeče, šmorn z lopatko previdno obrnite in zopet zapečite.
 
Z lopatko razrežite na majhne koščke in premešajte, da se enakomerno zapeče.
 
Šmorn (praženec) mora biti rahel, nemasten in okusen.
 
 
Za juho rabite še:
1l hladne vode (ali jušne osnove)
1 žlico olja (ali sv,masti, masla)
1 zvrhano žlico moke
ščep naribanega muškatnega oreščka
sol
ščep domače vegete (ali 1/2 jušne kocke, da bomo malo razjezili tiste, ki večno kritizirajo, pojedo pa vseeno, a so tiho kot miši)
nasekljan svež petršilj
mleti poper
+čajna žlička vina za krepčilo (po želji)
 
V kozici segrejte olje, dodajte moko in neprestano mešajte.Bodite res pozorni, ker se moka lahko hitro zažge.
 
Naredite zlato rjavo prežganje, zalijte ga z litrom hladne vode (da ne bo grudic), solite, naribajte ščep muškatnega oreščka, ščep vegete ali 1/2 jušne kocke ter zavrite.
 
Nato dodajte v juho koščke ali narezana pramena šmorna (praženca), počakajte, da juha ponovno rahlo zavre, po želji dodajte žličko vina, takoj nadevajte krožnike, posipajte s sveže nasekljanim petršiljem in po želji poprajte ter postrežite.
 
Ta juha je dobra, če se poje takoj.
 
PRIPIS : šmorna ni potrebno dati v juho veliko, ker nabrekne.
 
Ostanek praženca lahko pojeste kot sladico s kompotom.
 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.