Iz Jožičine kuhinje: Ocvirkova potica

V prispevku boste našli odličen recept za ocvirkovo potico, staro slovensko jed, po kateri še danes mnogokrat zadiši. Tokrat je po njej dišalo Iz Jožičine kuhinje.
Ocvirkova potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Ocvirkova potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine so sledeče:

80 dkg mehke bele moke
1 navadni čvrsti jogurt (180 gr)
2 dcl mlačnega mleka
2 dcl mlačne vode (1 dcl od te količine vzamite za postavitev kvasca)
1 kocka svežega kvasa (42 gr)
1 žlica zmehčanega masla (ali 1 žlica olivnega olja)
1 in 1/2 čajne žličke soli
1 čajna žlička sladkorja

Za nadev si pripravite:

25 dkg spuhnjenih mlačnih, odcejenih ocvirkov (ali zamletih ocvirkov)
3 srednje velike sesekljane in zlato rjavo spražene čebule, ki morajo imeti okus po sladkem, ne zažgane in grenkega okusa!!)
1 pest svežega nastriženega drobnjaka

Za premaz:

1 razžvrkljano jajce

Velikost pekača 30 cm krat 20 cm

Izdelava:

Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačne vode, nadrobljeni kvas, sladkor in žlička moke), počakajte, da se aktivira.

Za bolj rahlo testo moko presejte v skledo, vanjo naredite jamico in dodajte jogurt in dobro zmehčano maslo, ob robu posolite.

Dodajte vzhajani kvas in preostalo mlačno tekočino.

Zamesite v mehko in voljno testo, ki se mora lepo ločiti od sklede in rok.

Vzahaja naj na dvojno količino.

Med tem časom si na zelo malo maščobe spražite čebulo (to traja 20 minut).

Na vroči maščobi spuhnite ocvirke, jih odcedite in ohladite na mlačno.

Nastrižite svež drobnjak.

Vzhajano testo z občutkom razvaljajte na debelino 1.5 cm.

Potresite s prepraženo čebulo, nato z ocvirki in na koncu še z drobnjakom.

Testo zrolajte kot potico, položite v namaščen pekač, prepikajte in dajte ponovno vzhajat, vsaj za 40 minut.

Preden date v navadno naprej ogreto pečico na 180 stopinj, ocvirkovko premažite.

Pecite 45 do 50 minut.

Iz Jožičine kuhinje se zahvaljujem za idejo gospe Tatjani Tatki.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.