Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sama sem bolj ljubitelj rženega kruha z drožmi, a tale mlečni kruh je tudi meni všeč. Poskusite ga tudi vi.
Mlečni kruh z drožmi (Foto: Karmen Valant)
Mlečni kruh z drožmi (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete:

700 g bele moke
1 žlička soli
vzhajanje droži ( jaz sem dodal 250 g droži, lahko jih dodamo tudi 300 g)
120 g tekoče sladke smetane
300 g mleka
50 g vode po potrebi

V posodo robota stresemo moko, prilijemo mleko in sladko smetano, dodamo sol in vzhajane droži. Najprej zmešamo s kuhalnico, nato z robotom zgnetemo kompaktno testo. Po potrebi dodamo malo vode, jaz sem je dodala 30 g.

Testo zvrnemo v posodo za vzhajanje, po 15 minutah naredimo pretege in prepogibe, čez 15 minut še enkrat. Testo nato pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi da vzhaja približno 3 ure.

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Testo nato zvrnemo na pomokan delovni pult, ga razdelimo na dva dela in raztegnemo po pultu. Vsak del raztegnjenega testa nato zvijemo in položimo v posodo za vzhajanje. Testo čez noč položimo v hladilnik, da se količina podvoji.

Naslednji dan pekač s pokrovom vred 40 minut segrevamo v pečici pri 240 stopinjah C. Tik preden testo postavimo v pečico, ga zarežemo.

Mlečni kruh pečemo 25 minut v zaprtem pekaču pri 240 stopinjah C, nato pekač odkrijemo, temperaturo znižamo na 220 stopinj C in pečemo še 25 minut.

Ko pekač odkrijemo med peko, kruh premažemo z zmehčanim maslom.

PREBERITE TUDI: Recept: Domača paradižnikova mezga

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Kruh z drožmi Mlečni kruh Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.