Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo lahko tudi brez mesa. Kadar dodamo meso, je najboljše prekajeno svinjsko meso ali klobasa. Jota je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi na žlico, pa naj jo skuhamo s kislo repo ali kislim zeljem.
Jota z repo. (Foto: Karmen Valant)
Jota z repo. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tradicionalna jota s kislo repo

Recept za tradicionalno joto s kislo repo sem našla v kuharski knjigi Kuhajmo po domače, avtor je dodal opombo, da jed prihaja iz Primorske.

Recept za joto s kislo repo:

1/2 kg prekajene svinjine
1/2 kg kisle repe
1/2 kg krompirja
35 dag fižola
10 dag olja ali svinjske masti
10 dag čebule
2 žlici moke
1 dl smetane
2 stroka česna
sol in poper

Prekajeno svinjsko meso damo kuhat skupaj s kislo repo, nalijemo samo toliko vode, da sta meso in repa pokrita. Posebej skuhamo fižol, ki smo ga en dan prej namočili.

Krompir olupimo, narežemo na koščke in posebej skuhamo. Ko je krompir kuhan, vodo odlijemo, ga zmečkamo in stresemo k kisli repi in prekajenemu svinjskemu mesu. Nato stresemo k jedi še kuhan fižol in sicer s fižolovko vred, zato fižol kuhamo z malo vode.

Čebulo narežemo na drobne rezance, podobno kot je naribana kisla repa in jo spražimo na svinjski masti, ter takoj dodamo v jed. Nato pomešamo moko in smetano, dodamo sesekljan česen in s tem zgostimo joto.

Zgostitev jote na takšen način je manj poznana, saj česen običajno popražimo, da malo zadiši.

Na koncu joto še solimo in popramo. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz jedi, narežemo na koščke in damo nazaj v joto. Meso lahko narežemo tudi na rezine in ga ponudimo posebej k vsaki porciji.

Joto lahko zgostimo tudi s prežganjem, pogosto pa jo gospodinje zgostijo tudi samo s pretlačenim krompirjem. 

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Jota s kislo repo Recept
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za domači kruh: osnovni recept za odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...

Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima...

Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

V času pusta, se tudi naše mize šibijo pod dobrotami. S...

Recept: Ocvirkovka ali špehovka

Ocvirkovka ali špehovka, je bila včasih pogosto na mizi...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.