Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima svoje male skrivnosti.
Krofi, ki vedno uspejo (Foto: Karmen Valant/Mari Radej)
Krofi, ki vedno uspejo (Foto: Karmen Valant/Mari Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Peka krofov ni nujno samo okoli pustovanja, pač pa jih lahko spečemo na čisto navaden dan. Ko se lotimo peke krofov, se moramo držati nekaj pravil, če želimo da nam krofi uspejo. Predvsem pazimo da v kuhinji nimamo prepiha, zato zaprimo okna in vrata ter dobro ogrejmo prostor. Nekateri pekovski mojstri priporočajo da vse sestavine segrejemo na isto temperaturo.

Preden pričnemo cvrti krofe, se moramo prepričati, če je olje dovolj vroče. To ugotovimo tako, da kuhalnico pomočimo v olje in če se okoli nje pričnejo delati mehurčki, potem je olje dovolj vroče za cvrtje. Krofe vedno pečemo v večji količini olja, krofi morajo plavati v olju. Če so krofi dobro vzhajani, se bodo do polovice potopili v olje.

KROFI, KI VEDNO USPEJO

Sestavine za najboljše krofe:

1 kg moke (nasvet: polovico mehke in polovico ostre moke)
4 jajca
7 dag sladkorja
sesekljana limonina lupinica
2 žlici ruma
6 dag masla
4 žlice kisle smetane
3 dl mleka
sol
olje za cvrtje
Kvasec: 4 dag kvasa, 3 žlice mleka, malo sladkorja

Moko presejemo v skledo in naredimo jamico. Kvas razmočimo v mlačnem mleku, dodamo malo sladkorja, ter vlijemo v jamico. Pomešamo še malo moke in pustimo da kvasec vzhaja.

Pripravimo 4 beljake, jih stepemo v trd sneg. Dodamo sladkor in rumenjake, limonino lupinico, rum, kislo smetano, zmehčano maslo, vroče mleko in sol. Mešanico vlijemo v moko k kvasu in zamesimo testo.

Testo enakomerno zvaljamo in pri tem pazimo, da ga ne razvlečemo. Da to preprečimo, testo na začetku le malo potolčemo in valjamo le s težo valjarja.

Zvaljano testo pokrijemo in počakamo da vzhaja še 10 minut, nato bomo lahko izkrožili lepe krofe. Izrezane krofe polagamo na ogreto desko. Ko so krofi na pol vzhajani jih obrnemo in počakamo da vzhajajo še po drugi strani.

Vzhajane krofe polagamo v vroče olje, najprej ocvremo vrhnjo stran. Najprej krofe cvremo v pokriti ponvi, ko pa jih obrnemo, ponev odkrijemo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Krofi Pust Recept
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.