Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na pravi česen. Zeliščarji čemažu pripisujejo celo večje zdravilne moči kot česnu, posebej dragocen pa je tudi zato, ker je na voljo zgodaj spomladi. Pri nabiranju moramo biti zelo previdni, saj njegov videz spominja na strupeno šmarnico. V prispevku boste našli 3 recepte za odlične juhe iz čemaža.
Zdravilni čemaž (Foto: Karmen Valant)
Zdravilni čemaž (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čemaževa kremna juha s krompirjem

Kremne juhe so vedno dobrodošle! Čemaž se dobro ujema s krompirjem, zato si za okusno čemaževo juho pripravimo naslednje sestavine:

1 šopek svežih listov čemaža
5 krompirjev
1 liter zelenjavne jušne osnove
malo muškatnega oreščka
sol in poper

Krompir olupimo, operemo in narežemo na na kocke. Položimo ga v večji lonec in nalijemo toliko vode, da je ves krompir prekrit. Solimo, zavremo in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.

V drugi posodi zavremo zelenjavno jušno osnovo, dodamo opran in odcejen kuhan krompir in čemaž. Nekaj vejic čemaža prihranimo za dekoracijo. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še pet minut. 

Ko so vse sestavine kuhane, juho s krompirjem in čemažem odstavimo z ognja in jo s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Začinimo s soljo. poprom in muškatnim oreščkom.

Preden juho postrežemo, jo povrhu potresemo z drobno narezanimi čemaževimi listki. 

Čemaževa juha s sojino omako

Ideja za pomladno kosilo.

Za čudovito pomladno juho s čemažem, potrebujemo naslednje sestavine:

šopek svežih čemaževih listov
velika žlica olivnega olja
malo sojine omake (namesto soli)
malo svežega peteršilja in malo bazilike

Čemaževe liste na drobno narežemo in jih na hitro popražimo na hladno stiskanem olivnem olju. Prilijemo približno pol litra vode in kuhamo toliko časa, da se listi zmehčajo. Tik pred koncem kuhanja dodamo sojino omako, ter na drobno narezan peteršilj in baziliko. Pomladno juho ponudimo s kosom rženega kruha.

Najboljša čemaževa juha s kislo smetano

Namig za kosilo.

Za 4 porcije kremne juhe s čemažem, potrebujemo naslednje sestavine:

malo hladno stiskanega olivnega olja
1 čebula
2 krompirja
približno 1 liter čiste, zelenjavne juhe
1 šopek svežih čemaževih listov
5 žlic kisle smetane
sol in poper

Čebulo olupimo in na drobno narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem na rahlo popražimo čebulo. Dodamo narezan krompir in ga skupaj s čebulo pražimo približno tri minute. Vse skupaj zalijemo z zelenjavno juho ali z jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se krompir do mehkega skuha. Medtem pripravimo sveže liste čemaža. Na hitro jih oplaknemo z mrzlo vodo in drobno sesekljamo.

Ko je krompir kuhan, mu dodamo čemaž in kuhamo še toliko časa, da se čemaževi listi malo zmehčajo. Nato ponev odstavimo z ognja in vsebino gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Juho še za nekaj časa postavimo nazaj na ogenj in vmešamo majhno žličko hladno stiskanega olivnega olja. Po okusu popramo in solimo, kislo smetano dodamo tik pred serviranjem.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Čemaž Recepti Juha iz čemaža
Morda te zanima tudi:

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Kdo prejme MojaLeta darila?

V mesecu novembru smo podelili kar štiri čudovite nagra...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.