Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na pravi česen. Zeliščarji čemažu pripisujejo celo večje zdravilne moči kot česnu, posebej dragocen pa je tudi zato, ker je na voljo zgodaj spomladi. Pri nabiranju moramo biti zelo previdni, saj njegov videz spominja na strupeno šmarnico. V prispevku boste našli 3 recepte za odlične juhe iz čemaža.
Zdravilni čemaž (Foto: Karmen Valant)
Zdravilni čemaž (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čemaževa kremna juha s krompirjem

Kremne juhe so vedno dobrodošle! Čemaž se dobro ujema s krompirjem, zato si za okusno čemaževo juho pripravimo naslednje sestavine:

1 šopek svežih listov čemaža
5 krompirjev
1 liter zelenjavne jušne osnove
malo muškatnega oreščka
sol in poper

Krompir olupimo, operemo in narežemo na na kocke. Položimo ga v večji lonec in nalijemo toliko vode, da je ves krompir prekrit. Solimo, zavremo in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.

V drugi posodi zavremo zelenjavno jušno osnovo, dodamo opran in odcejen kuhan krompir in čemaž. Nekaj vejic čemaža prihranimo za dekoracijo. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še pet minut. 

Ko so vse sestavine kuhane, juho s krompirjem in čemažem odstavimo z ognja in jo s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Začinimo s soljo. poprom in muškatnim oreščkom.

Preden juho postrežemo, jo povrhu potresemo z drobno narezanimi čemaževimi listki. 

Čemaževa juha s sojino omako

Ideja za pomladno kosilo.

Za čudovito pomladno juho s čemažem, potrebujemo naslednje sestavine:

šopek svežih čemaževih listov
velika žlica olivnega olja
malo sojine omake (namesto soli)
malo svežega peteršilja in malo bazilike

Čemaževe liste na drobno narežemo in jih na hitro popražimo na hladno stiskanem olivnem olju. Prilijemo približno pol litra vode in kuhamo toliko časa, da se listi zmehčajo. Tik pred koncem kuhanja dodamo sojino omako, ter na drobno narezan peteršilj in baziliko. Pomladno juho ponudimo s kosom rženega kruha.

Najboljša čemaževa juha s kislo smetano

Namig za kosilo.

Za 4 porcije kremne juhe s čemažem, potrebujemo naslednje sestavine:

malo hladno stiskanega olivnega olja
1 čebula
2 krompirja
približno 1 liter čiste, zelenjavne juhe
1 šopek svežih čemaževih listov
5 žlic kisle smetane
sol in poper

Čebulo olupimo in na drobno narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke. V ponvi segrejemo malo olivnega olja in na njem na rahlo popražimo čebulo. Dodamo narezan krompir in ga skupaj s čebulo pražimo približno tri minute. Vse skupaj zalijemo z zelenjavno juho ali z jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se krompir do mehkega skuha. Medtem pripravimo sveže liste čemaža. Na hitro jih oplaknemo z mrzlo vodo in drobno sesekljamo.

Ko je krompir kuhan, mu dodamo čemaž in kuhamo še toliko časa, da se čemaževi listi malo zmehčajo. Nato ponev odstavimo z ognja in vsebino gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Juho še za nekaj časa postavimo nazaj na ogenj in vmešamo majhno žličko hladno stiskanega olivnega olja. Po okusu popramo in solimo, kislo smetano dodamo tik pred serviranjem.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Čemaž Recepti Juha iz čemaža
Morda te zanima tudi:

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.