Da bo bolj zdrav, ga morate pripravljati tako!

Kuhan je bolj zdrav kot surov.
Paradižnik je bolj zdrav, če je kuhan. (foto: freeimages.com)
Paradižnik je bolj zdrav, če je kuhan. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Paradižniki veljajo za zdrave – tudi zato, ker premorejo antioksidant likopen. Ta jim poleg dobrodejnih učinkovin daje tudi značilno rdečo barvo.

A kot se izkaže, kuhanje dela čudeže. Strokovnjaki s Politehnične univerze v Valenciji so namreč ugotovili, da toplotna obdelava učvrsti likopen, kar pomeni, da ga več preživi prebavljanje in ga temu primerno večja količina konča v telesu, s tem pa se krepi tudi njegova probiotičnost. Raziskovalci pa so pod vpogled vzeli tudi Lactobacillus reuteri, eno od najbolj pomembnih bakterij za zdravje črevesja. Ugotovili so, da čeprav omenjena bakterija prepreči absorpcijo nekaterih antioksidantov, ti povečujejo njeno učinkovitost. V kuhani paradižnikovi omaki pa še toliko bolj. Po besedah raziskovalcev pozitivni učinki te bakterije krepko odtehtajo negativno plat, torej preprečevanje absorpcije nekaterih antioksidantov.

Kako zdrav je paradižnik, so nakazale že nekatere predhodne študije. Denimo, da upočasnjuje raka na želodcu in da pri moških zmanjšuje nevarnost nastanka raka prostate. Vsebujejo tudi veliko vitaminov – vitamine A, B, C, E in K ter kalcij, kalij, magnezij in vlaknine. Premore še kaotenoide, ki lahko ščitijo pred s starostjo povezano degeneracijo makule in drugimi očesnimi boleznimi. Paradižnikov sok lahko nadalje blaži nekatere simptome menopavze, kot so anksiozne motnje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.