Glikemični indeks živil in pravilno kombiniranje hrane (2/2 strani)

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Srednje visok GI med 40 in 60:
60 - sirova pica
59 - borovničeva torta
57 - pomarančni sok
57 - testo za pico
56 - kuhan krompir
56 - bel riž dolgozrnat
55 - rjav riž
55 - keksi iz ovsene moke
55 - jagodna marmelada
55 - marelična marmelada
55 - pop corn
55 - sadni koktajl
55 - koruza
55 - mango
54 - sladki krompir
54 - krompirjev čips
53 - grobo mlet polnozrnat kruh
52 - banana, dobro zrela
52 - kivi
50 - fižol v pločevinki
50 - rž
49 - ovseni kosmiči
49 - sirovi tortelini
49 - čokolada
48 - kuhan fižol
48 - grenivkin sok
47 - riž beli, kuhan na pari
45 - polnozrnati kruh z otrobi
45 - pomarančni sok - sveže iztisnjen
45 - testenine iz moke 1250
45 - testenine na trdo kuhane
45 - ajda
44 - juha iz leče
44 - kosmiči z veliko vlaknin
43 - grozdje
43 - pomaranča
43 - puding
42 - polnozrnati muesli
41 - špageti (brez omake)
41 - polnozrnat kruh
41 - jabolčni sok (nesladkan)

Nizek GI pod 40:
37 - paradižnikova juha
36 - jabolko
36 - hruška
36 - polnozrnati špageti
35 – rjavi fižol
35 – granatna jabolka
35 – kompot brez sladkorja
35 - energij. tablica (Power bar)
35 – grah
35 – pomaranče
35 – sončnična semena
35 - korenček (surov)
34 - čokoladno mleko
33 - jogurt, sladkan
31 - sojino mleko
31 - suhe marelice
30 - Česen
30 - Džem (brez sladkorja)
30 - zelen fižol - stročji
30 - paradižnik
30 - banana, polzrela
30 - skuta
30 - mandarine
30 - surova repa
29 - leča
27 - mleko, polnomastno
25 - temna čokolada (70% kakava)
25 – borovnice
25 – mandljev namaz - nesladkan
24 - slive
23 - fruktoza
22 - češnje
22 - črna čokolada (>70% kakava)
20 – jajčevci
20 – tofu
20 - artičoke
20 – limonin sok
15 - bučke
15 - šparglji
15 - marelice
15 – brstični ohrovt
15 - zelena
15 - lešniki, mandlji
15 - šampinjoni
15 - Janež
15 - ingver
15 - Por
15 - Olive
15 - Kikiriki
15 - Pistacija
15 - Kislo zelje
15 - Sladka paprika
15 - Mandlji
15 - Črni ribez
15 - Brokoli
15 - Zelje
15 - Cvetača
15 - Čili
15 - Kumare
15 - Kalčki
15 - Lešniki
15 - Gobe
15 - Čebula
15 - Hren
15 - Zelena solata
15 - Šalotka
15 - Soja
15 - Špinača
15 - Orehi
15 - olive
14 - nemasten jogurt
14 - arašidi
10 - Avokado
5 - Kis
0 - belo meso
0 - rdeče meso
0 – ribe
0 - pršut
0 –Začimbe (peteršilj, bazilika, origano, cimet,

Hrana z visoko vrednostjo – visok glikemični indeks vas vodi v pridobivanje teže; medtem, ko pa vas živila, ki imajo nizki glikemični indeks nasitijo za dalj časa in povzročajo topljenje odvečne teže. Naj tukaj dodam samo še to, da je pametno vsa živila, ki imajo visok glikemični indeks kombinirati z beljakovinsko hrano, ker beljakovine ne povzročajo dvig sladkorja v krvi in posledično ne izzovejo naval neustavljive želje po sladkem.
Primer:
Polbel kruh – GI 70
Pršut – GI 0
Olive – GI 15


Skupni GI je 85, ki ga razdelimo s tremi živili – torej 28,33 – glikemični indeks tega obroka je torej vrednost pod 30, kar pa pomeni, da ohranjamo sladkor v ravnovesju in zato se sproži poraba energije iz maščobnih celic - torej hujšamo!

Še trije napotki za veseli december:
1. Preden greste na zabavo ali večerjo, pojte nekaj od beljakovin – kos sira z manj maščobe ali nekaj mandljev
2. Če pijete aperitiv, naj bo to suho vino, penina ali suho rdeče vino
3. V večernih urah se izogibajte hrane z visokim glikemičnim indeksom – jejte beljakovine in zelenjavo.

Še več najdete tukaj.
< Nazaj na začetek članka
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.