Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poznamo veliko receptov, običajno oluščen ječmen kombiniramo s fižolom, krompirjem in drugo zelenjavo.
Kako skuhamo najboljši ričet? (Foto: Karmen Valant)
Kako skuhamo najboljši ričet? (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za ričet s prekajeno slanino:

200 gramov ješprenja
150 gramov fižola
40 gramov maščobe
80 gramov čebule
40 gramov prekajene slanine
1/2 žlice paradižnikove mezge
120 gramov korenja
60 gramov zelene
60 gramov peteršiljeve korenine
100 gramov svežega paradižnika
lovorjev list
sol
česen
svež peteršilj

Preberite tudi: Kurja juha: Kako pripraviti odlično kurjo juho (+recepti)?

Zvečer namočimo posebej fižol in ješprenj in ju naslednji dan tudi vsakega posebej skuhamo. K vsakemu dodamo lovorjev list. Na maščobi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano slanino in ko se razpusti, dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj še malo prepražimo in nato dodamo drobno naribano korenje, peteršiljevo korenino in zeleno.

Nato dodamo olupljen in na kocke narezan svež paradižnik. Vso zelenjavo dobro podušimo in jo skupaj s kuhanim fižolom dodamo k kuhanemu ješprenju. Vse skupaj premešamo in nato dodamo strt česen in drobno sesekljan svež peteršilj.

Sol dodamo po okusu, upoštevati moramo, da je prekajena slanina običajno precej slana. Ričet postrežemo s sveže pečenim kruhom, lahko kot samostojen obrok ali kot prilogo.

Preberite tudi: Recept: Jota s kislo repo

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ričet Ješprenj Recepti
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Ko otroci odidejo od doma: 7 nasvetov, kako uživati v praznem gnezdu

Kako se uspešno soočiti z vsemi občutki, ki jih prinese...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.