Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže pečenega postrežemo pri kosilu, si ga privoščimo za zajtrk, malico ali večerjo.
Okusen domač kruh. (Foto: Karmen Valant)
Okusen domač kruh. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujemo naslednje sestavine:

1 kg pšenične moke
1 žlica medu
40 gramov kvasa
6 dcl vode
sol

Kvas zdrobimo v skodelico, dodamo žlico moke, žlico medu in 1 dcl mlačne vode. Skodelico postavimo na toplo, da nastane kvasec. Pšenično moko presejemo, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec in mlačno vodo.  Ob strani v moko dodamo sol.

Najprej vse sestavine zmešamo z roko nato pa zamesimo gladko testo. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati približno 45 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, oblikujemo hlebec ali štruco in ga položimo na namaščen pekač, kjer ga pustimo še nekaj minut vzhajati.

Ko testo primerno naraste, ga premažemo z vodo ali stepenim jajcem, ter ga povrhu večkrat zarežemo z ostrim nožem. Pečico prej ogrejemo na 220 stopinj C, vanjo že prej postavimo lonček z vodo. Pekač postavimo v ogreto pečico in najprej pečemo 20 minut pri 220 stopinjah C, nato pa temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še približno 30 minut. 

PREBERITE TUDI: Recept: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept za kruh Kruh
Morda te zanima tudi:

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.